Užitečné weby pro maturanty

25. 4. 2018 | Rady maturantům

web_maturita-596x446

Už za několik dní čeká studenty středních škol společná didaktická část státních maturit a následně profilová část, tedy ústní zkoušky. Času na přípravu už mnoho nezbývá, proto je důležité mít rychle po ruce ty nejlepší zdroje. Přinášíme vám přehled webových stránek, kde najdete veškeré informace nutné k přípravě i úspěšnému absolvování maturit.

Didaktické testy

Didaktický test z českého jazyka musí napsat každý student bez rozdílu. Skládá se z otázek týkajících se gramatiky a literatury. Důležitá pro splnění didaktického testu je studentova dobrá orientace v textu a schopnost mu porozumět. To se dá nejlépe nacvičit při vyplňování vzorových testů z uplynulých let. Najdete je na oficiálních stránkách státních maturit v záložce Testy a zadání.

Mezi ty nejobávanější otázky patří ty týkající se rozpoznání autora díla. Každoročně však společnost CERMAT, která státní maturity zajišťuje, vydává seznam autorů, děl a pojmů, které by měl každý maturant znát. Ke každému autorovi si zapamatujte alespoň jedno významné dílo. Co se literárních pojmů týče, kvalitní online slovník nabízí Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity a nejdete ho zde.

Další povinný didaktický test bude ten z cizího jazyka nebo matematiky. Konkrétní požadavky najdete opět na oficiálních stránkách státní maturity. Vzorové testy pak zde. V sekci cizích jazyků si můžete stáhnout kromě didaktických testů i ukázky poslechu. Pro procvičování anglické gramatiky můžete využít i různé online testy (například zde). Vhodným studijním materiálem na poslední chvíli jsou publikace Český jazyk/ Angličtina/ Matematika v kostce pro střední školy, které můžete najít i online v pdf formátu.

Ústní zkouška

Nejjednodušším způsobem, jak se naučit na ústní zkoušky je samostatné vypracování jednotlivých otázek. Při něm vám totiž nutně musí něco málo utkvět v paměti. Abyste se však měli od čeho odpíchnout, nabízíme vám přímo na našem portálu vypracované maturitní otázky z celé řady předmětů. Zkuste si je přepsat vlastními slovy a doplnit nějakou zajímavostí, která vás při studiu zaujala. Při zpracování otázek z literatury zkuste třeba najít filmové zpracování díla. Pokud se chystáte maturovat z angličtiny, neuděláte chybu, když si pustíte nějaké filmové dílko od Shakespeara v originále s anglickými titulky.

Ať už se chystáte maturovat z jakéhokoliv předmětu, nejdůležitější je zachovat klid. Ačkoliv je maturita zkouška dospělosti, je to pořád jen školní zkouška, kde nejde o život. A když nejde o život tak… znáte to.

Další články k tématu