Univerzita Pardubice hostí Přírodovědnou olympiádu zemí Evropské unie

13. 4. 2011 | Tiskové zprávy

Jednu z nejvýznamnějších evropských studentských soutěží v přírodních vědách (EUSO) letos ve dnech 10. až 16. dubna hostí Česká republika a jedním z hostitelů 9. ročníku této prestižní soutěže 120 mladých evropských talentů do 17 let je také Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice.

Do 9. ročníku evropské přírodovědecké olympiády EUSO, která se koná ve dnech 10. až 16. dubna v České republice, se zaregistrovalo 120 účastníků z 20 států Evropy. Na každý stát připadají vždy dva soutěžní týmy, tedy i Českou republiku zastupuje 6 středoškoláků. Hostiteli akce se staly tři renomované české univerzity: Univerzita Pardubice, Univerzita Karlova a Univerzita Hradec Králové.

„Pokládáme za velkou čest, že se Univerzita Pardubice podílí na organizaci této významné mezinárodní soutěže,“ zdůrazňuje prof. Ing. Karel Ventura, CSc., proděkan pro vědu Fakulty chemicko-technologické a vedoucí katedry analytické chemie, v jejichž laboratořích budou studenti řešit své soutěžní laboratorní úlohy, a dodává: „Česká republika byla o organizaci 9. ročníku této evropské olympiády požádána jejím zakladatelem dr. Michaelem Cotterem, a to v návaznosti na vynikající výsledky českých studentů jak v roce 2009, tak 2010, kdy po oba ročníky český studentský tým zvítězil.“

Účastníci olympiády se začnou do České republiky sjíždět již v neděli 10. dubna. Ubytování a kulturní program pro ně zajistí organizátoři soutěže ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a ve spolupráci se statutárními městy Hradec Králové a Pardubice.

Samotná soutěž bude oficiálně zahájena v pondělí 11. dubna v 10:00 hodin na Univerzitě Pardubice v Aule Arnošta z Pardubic. Účastníky přivítá rektor Univerzity Pardubice prof. Ing. Miroslav Ludwig, CSc. i předseda a zakladatel EUSO dr. Michael Cotter, za pořádající Fakultu chemicko-technologickou doc. Ing. Petr Mošner, Dr. proděkan fakulty. Jednotlivé státy představí prostřednictvím prezentace doc. RNDr. Jan Černý, Ph.D., proděkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Součástí soutěže EUSO bude i jednodenní konference expertů zemí EU o otázkách vyhledávání a rozvíjení talentovaných studentů v přírodních vědách, která se uskuteční 14. dubna ve školicím centru ČEZ – malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové.

Slavnostní zakončení 9. ročníku evropské přírodovědné soutěže a vyhlášení vítězů se uskuteční v pátek 15. dubna v 10:00 hodin na Univerzitě Hradec Králové.

Hlavními organizátory soutěže jsou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, Přírodovědecká fakulta Univerzita Karlovy v Praze a Přírodovědecká a Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové.

První ročník evropské přírodovědné olympiády European Union Science Olympiad (EUSO) se uskutečnil v roce 2003. Zakladatelem soutěže je dr. Michael Cotter z Dublin City University, který přišel s myšlenkou uspořádat mezinárodní přírodovědnou soutěž pro studenty mladší 17 let. Jedná se o multidiscipli­nární týmovou soutěž, která propojuje vědní disciplíny z oblasti přírodovědných a technických věd, zejména pak fyziky, chemie a biologie. Respektuje však vždy věk studentů, obsah a dobu jejich studia.

EUSO se snaží probudit zájem o studium přírodních věd u co největšího počtu mladých lidí, rozvíjí tvořivost a týmovou spolupráci při řešení úloh, navíc také podporuje vědeckou kariéru mladých nadaných studentů a zlepšení přírodovědného vzdělávání na národních úrovních.

Bližší informace a kontakt:
prof. Ing. Karel Ventura, CSc.
proděkan pro vědu a tvůrčí činnost FChT
vedoucí Katedry analytické chemie FChT
telefon 466 037 086, mobil 737 480 433
e-mail karel.ventura@upce.cz

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555
e-mail promotion@upce.cz
www.uni-pardubice.cz