Učení zabijí: Číňané se na „maturitu“ připravují hodiny denně, neúspěch je fatální

7. 6. 2018 | Stojí za přečtení

GaoKao je vlastně takové harakiri akademického světa. Jedná se o čínskou verzi státní maturity, která je pro tamější studenty zároveň vstupenkou na prestižní univerzity světa. Jenže za jakou cenu?

 

Zkouška GaoKao trvá dva dny a celkem devět hodin. Tlak na studenty je obrovský. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je nepřekonatelná, znamená totiž často rozdíl mezi zářnou kariérou a životem v chudobě.

 

Celá Čína tak na 48 hodin v červnu utichá. Továrny v blízkosti školy zastavují provoz, auta mají zakázáno troubit, policisté nezapínají sirénu. V jedné čínské provincii dokonce kolem školy rozestavěli autobusy, ve kterých čekali napjatí rodiče. Výsledek jejich ratolestí může rozhodnout i o jejich budoucnosti.

 

Uvnitř místností, kde se zkoušky skládají to vypadá jako při letištní kontrole. Studenti procházejí detektory kovu, z výšky na ně dohlížejí drony. Policejní razie za účelem odhalení podvodníků také nepatří mezi výjimky.

 

Behind girls group undergraduate students testing of examination

 

 

Učení může škodit i lidem ve vašem okolí

Kromě čínštiny je u GaoKao povinná i matematika a cizí jazyk. Mimo to si studenti volí jeden předmět z humanitního nebo přírodovědného okruhu.  Biflováním tráví hodiny denně, musí se totiž nazpaměť naučit až neuvěřitelné množství informací. Před zkouškami se tak často hroutí nejen žáci ale i učitelé, kteří je na ně mají připravit.

 

Není tak vlastně vůbec překvapivé, že v období kolem GaoKao roste počet pacientů s depresemi i množství sebevražd. Kdo zkoušku neudělá, musí opakovat ročník, na což řada studentů nemá peníze. Ti, co by při testu chtěli podvádět, mají utrum. Ke zkoušce je už nikdy nepřipustí…

 

Tak co? Budete po tomto článku vzpomínat na svoji maturitní zkušenost s vřelou láskou? Ti, co plánují zazářit až v září, si taky mohou pogratulovat, v Číně by na další pokus čekali ještě rok.

 

Zdroj: Wikipedie

Další články k tématu