Taháky

4. 6. 2007 | Rady maturantům

S blížícím se koncem školního roku přibývá i písemek. Jak je úspěšně zvládnout a přitom se nezbláznit? Nejjednodušší je – použít tahák!

S blížícím se koncem školního roku přibývá i písemek. Jak je úspěšně zvládnout a přitom se nezbláznit? Nejjednodušší je – použít tahák!

Navzdory technickému pokroku se ručně psané taháky objevují stále na předních příčkách v žebříčku popularity. Rychle se zhotoví, rychle se zlikvidují. Kam je ale schovat?

Tužky Výrobci psacích potřeb zareagovali na poptávku studentů vyrobením speciálních tužek, z jejichž boční strany se dá lehce vytáhnout papír s přichystanými odpověďmi. Pokud podobnou pomůcku nevlastníte, vyrobte si vlastní! Nalepte tahák na tužku s co možná nejširším průměrem tak, aby jedna její polovina zůstala čistá. V případě nouze propisku jednoduše pootočíte.

Bloky Napište si tahák do poznámkového bloku. Při psaní zvláště dlouhých textů se ve změti papírů ten váš se správnými odpověďmi ztratí.

Lavice Připíchněte kus kartonu (poslouží i pivní tácek) na spodní část lavice. V průběhu písemky papír pouze vytočíte a můžete začít s opisováním. V případě, že používáte více taháků, poslouží vám i jako skrýš.

Řada „u okna“ Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří sedí „u okna“ využijte zdí, radiátorů, okenních parapetů. Nikdo nepostřehne, že se mezi položenými věcmi skrývá nepovolená učební pomůcka. Další možností je přilepit tahák na nástěnku. Tuto praktiku však doporučuji pouze v případě, že váš vyučující není vášnivý čtenář.

Oblečení Teplé počasí přímo svádí k nošení letního oblečení. Tahák si proto položte na nohu a následně zakryjte sukní či kraťasy.

Nezbytné pomůcky při písemce Používáte atlasy, tabulky či atlasy? Vložte si tahák právě do nich. Učitelé nestihnou podrobně prohlédnout pomůcky všech žáků ve třídě.

Se vzrůstající nápaditostí studentů však roste i ostražitost učitelů. Ti se začnou po třídě procházet právě ve chvíli, kdy opisujete odpovědi na neznámou otázku, v horším případě stojí celou dobu trvání písemky přímo nad vámi, takže jakékoliv jiné čerpání informací než z vlastní hlavy není možné. Mnohdy vám tedy nezbude nic jiného, než se danou látku opravdu naučit.

Další články k tématu