Švýcarsko a Rakousko ve čtyřech dnech - Dny švýcarské a rakouské kultury na Jihočeské univerzitě

11. 10. 2012 | Tiskové zprávy

Dvoudenní interaktivní workshop simulující průběh referenda ve Švýcarsku, otevření Švýcarské knihovny za účasti švýcarského velvyslance, autorské čtení Dorona Rabinovice – to jsou dny švýcarské a rakouské kultury, které pro studenty Jihočeské univerzity pořádá od 15. do 18. 10. 2012 katedra germanistiky Pedagogické fakulty JU.

Ve dnech 15. a 16. 10. 2012 se uskuteční ve spolupráci s Regionenpar­tnerschaft Kooperation St. Gallen – Liberec čtvrtý interaktivní workshop Švýcarské reálie, který účastníky zavede do Švýcarska a umožní jim pod vedením zkušených lektorů poznat švýcarskou geografii, politický systém, významné kulturní památky a osobnosti.

Jádro semináře tvoří dvoudenní projekt Přímá demokracie ve Švýcarsku, během něhož studenti germanistiky JU simulují průběh všech fází referenda a uvědomují si tak aktivní podíl švýcarského občana na veřejném životě. Se specifiky švýcarské kuchyně se seznámí na Raclette-Abend, kdy společně vaří a diskutují. Švýcarskou geografii poznávají během praktické práce s mapou, významné kulturní památky a osobnosti sami aktivně vyhledávají a prezentují.

Významnou událostí bude otevření Švýcarské knihovny za přítomnosti švýcarského velvyslance pana André Regliho. Uskuteční se v Akademické knihovně v úterý 16. 10. od 15:30.

17. a 18. 10. 2012 následují Rakouské kulturní dny, během nichž se účastníci podívají na Rakousko českýma očima a budou se věnovat rakouské němčině, literatuře, filmu, hudbě a kulinářským specialitám. Podrobně se seznámí s Rakouskou knihovnou a stipendijními a vědeckými programy AKTION, CEEPUS, SCIEX-NMS-CH a projektem Letní kolegium České Budějovice.

Rakouské kulturní dny vyvrcholí ve čtvrtek 18. 10 od 12 hodin autorským čtením, během něhož své dílo představí spisovatel, esejista a historik Doron Rabinovici.

Další informace doplní:
Interaktivní workshop Švýcarské reálie:
Jana Kusová
e-mail: kusova@pf.jcu.cz
tel.: 387 773 226

Rakouské kulturní dny:
Susanne Christof
e-mail: schristof@pf.jcu.cz
tel.: 387 773 226