Studentský spolek šíří osvětu o kybernásilí

15. 4. 2024 | Aktuality

Studentský spolek šíří osvětu o kybernásilíPřednášky, workshopy a promítání, které upozorňují na problematiku násilí, chystá spolek Masarykovy univerzity SVAM (Safety and Violence Awareness Movement). Letošní ročník se zaměří konkrétně na násilí na internetu. Akce budou probíhat v průběhu celého měsíce dubna.

„Zvažovaly jsme více témat,“ vysvětluje Michaela Jelenová, členka výboru SVAM. „Celkově se snažíme vybírat ta (témata), která jsou aktuální, z oblastí, v nichž se něco děje, a my zároveň cítíme, že jim zatím není dávána potřebná pozornost,“ popisuje proč letos zvolily právě téma kybernásilí. Loňský pilotní ročník byl zaměřený na problematiku sexuálního obtěžování.

V nadcházejících dnech proběhnou dvě přednášky. První se dotkne tématu bezpečnostních dopadů umělé inteligence. Přednášku Deepfakes: zábava nebo hrozba? povede Kamil Malinka z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického. Garant Bezpečnostních a strategických studií na katedře politologie Masarykovy univerzity Miroslav Mareš si zase vybral téma Nenávistné projevy a extremismus v kyberprostoru.

Cyklus přednášek doplní interaktivní workshop o kyberbezpečnosti a internetových hrozbách, který povede předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Petr Letocha.

Součástí programu je také promítání v kině Art a výstava. „Stejně jako minulý rok jsou u všech děl QR kódy. Ty odkazují na dokument s bližšími informacemi o vystavujících, ale především pak o dílech. V mnohém se jedná o osobní příběhy, zkušenosti s tematikou nebo čistě vyjádření toho, co v umělkyních problematika evokuje. Tyto texty opravdu výrazně podtrhují zážitek a celkové dojmy z vnímání díla,“ říká členka SVAM, umělkyně Sabina Minářová. Kompletní program najdete na webových stránkách Masarykovy univerzity.

 

Zdroj: MUNI

Další články k tématu

Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

Miliardář Křetínský dál sponzoruje brněnskou fakultu

Miliardář Daniel Křetínský pokračuje ve spolupráci s Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) nadále bude financovat výuku energetického práva. Schválil to akademický senát univerzity. Proti jsou však někteří studenti a hnutí Univerzity za klima. Skupina 150 studentů a absolventů poslala děkanovi fakulty otevřený dopis, ve kterém vyzývá k ukončení spolupráce EPH s fakultou. Holding …

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto …