Svépomocné studentské weby

16. 11. 2011 | Přijímací řízení

Časům, kdy se všechny studijní informace, sestavování rozvrhů či zápisy na zkoušky soustředily na fakultní nástěnky, dávno odzvonilo. Dnes se studium z velké části odehrává na webu. Není tedy divu, že ani samotní studenti nezůstávají pozadu a pilně zakládají nejrůznější svépomocné portály, které jim mají průchod vysokoškolským životem co nejvíce usnadnit, informovat je, ale i pobavit. Pozn. Článek byl 5. 9. 2012 aktualizován (kav).

Pokusit se sestavit ucelený přehled všech studentských portálů je téměř nemožné. Vznikají nejen oficiálně a za podpory vedení školy, ale mnohdy i jen z vlastní iniciativy úzké skupiny nadšenců nebo v rámci dílčích kurzů či studentských aktivit.
Ať už je však původ a způsob provozu takových internetových stránek jakýkoli, mohou být užitečné nejen pro stávající studenty, ale i pro všechny, kdo o té „správné vysoké“ teprve rozmýšlejí. Pojďme si nyní představit alespoň několik z nich.

Dioné

Jako „nezávislý studentský informační server Západočeské univerzity v Plzni“ se ve svém podtitulu profiluje web Dioné. Jeho cílovou skupinou jsou primárně plzeňští studenti, což napovídá už jen pouhý pohled na titulky článků a náplň jednotlivých rubrik. Řešeny tu jsou zejména problémy, které je pálí, nebo mohly pálit, zkušenosti jejich souputníků, a to jak s jejich mateřskou školou, tak třeba i z různých cest, dále pozvánky na místní akce, jejich kalendář apod. Místo tu je vyčleněno i pro lokální inzerci s byty, nabídkami práce či učebnic.

Web: dione.czu.cz

Helena v krabici

Zajímavým webovým projektem, tentokrát určeným především studentům Univerzity Palackého v Olomouci (avšak nejen jim), je také zpravodajsko-publicistický portál Helena v krabici. Stránky obsahují kromě nejrůznějších univerzitních aktualit a postřehů také širší témata, jako je Kultura, Studentské recepty apod. Nechybí ani pro mnohé weby tolik typická multitematická rubrika Café Helena, která nabízí ode všeho něco. Nastíněná pestrá obsahová nabídka portálu sice spolehlivě rozšiřuje obzory (nejen) olomouckým studentům, ale zároveň mu chybí jistý osobní přístup a možnost větší interakce.

Web: www.helenavkrabici.upol.cz

Za zmínku určitě stojí také web studentů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, nazvaný prostě Studentský web. Provozuje ho Studentská komora Akademického senátu fakulty, ale přispívat sem mohou všichni studenti, kteří zkrátka mají co říct ostatním. Web se zrodil v roce 2008 a funguje jak jinak než za významné angažovanosti a zápalu všech jeho tvůrců. Původně však vznikl jako informační web akademického senátu a služba svým voličům. Jeho obsahem jsou nejen komentáře a fóra, ale i řada dalších rubrik, mezi jinými Studentský život, Burza skript a učebnic či nejrůznější informační články týkající se studia na fakultě i obecně. Zajímavostí je i speciální rubrika Fórum s předem stanovenými tématy, kde se mohou studenti ptát a diskutovat.

Web: web.natur.cuni­.cz/student

Další weby na UK

Své portály provozují studenti i dalších součástí Univerzity Karlovy v Praze. Nepřehlédnutelný co do významu, obsahu i sebepropagace je například časopis studentů Fakulty sociálních věd UK s nadsázkovým titulem Sociál. Provozuje jej sdružení UK media – mediální skupina studentů Univerzity Karlovy (která zároveň spravuje i celouniverzitní portál UKáčko.cz). Sám Sociál nabízí široké množství rubrik – bohužel dokonce až tak široké, že některé byly naposledy aktualizovány v loňském roce. Všechny ovšem mohou o dění na fakultě i její organizaci leccos napovědět i nezasvěceným návštěvníkům webu.
Stejné zázemí, tedy UK media, má i portál studentů Filozofické fakulty UK zvaný FFakt. Obsahuje trochu méně dílčích rubrik než Sociál (ovšem podobně „aktualizovaných“), avšak i díky tomu je přehledný a zabývá se takřka vším, co se děje na fakultě i v oboru jako takovém.

Web: social.ukmedi­a.cz, ffakt.ukmedia­.czwww.ukacko.cz

Economix VŠE

Chceme-li představit alespoň některé výrazné studentské weby vznikající na našich vysokých školách, nesmíme opomenout ani magazín studentů Vysoké školy ekonomické v Praze nazvaný Economix. Do března vycházel i v tištěné podobě, než jej nahradily právě zmíněné internetové stránky. Provozuje jej o.s. Ekonom, které dnes seskupuje asi padesátku studentů. Zájemci na portálu najdou zpravodajství ze světa školy, ale i školství obecně, dále pozvánky na již proslulá Ekofóra a další akce, jejich kalendář apod. Svým pojetím si nezadá s jakýmkoli jiným profesionálním, tematicky zaměřeným webovým portálem. To ale současně omezuje možnost většího zapojení samotných studentů do jeho obsahu.

Web: www.economix.cz

Mezi velmi propagované a zároveň vlastní školu aktivně propagující weby patří určitě i portál spravovaný studenty Českého vysokého učení technického v Praze a nazvaný Sedm statečných. Cílený je především na studenty středních škol, kterým se snaží zprostředkovat nejen nejrůznější informace o samotném ČVUT, ale i novinky a zajímavosti ze světa vědy a techniky. Odtud také pramení jazyková stránka webu, která se snaží přiblížit spíše mluvě teenagerů. Ostatně, se Sedmi statečnými už má řada středoškoláků nejen tu virtuální, ale i osobní zkušenost, neboť jejich tým objíždí republiku a pořádá pro ně informační semináře s mírně popularizačním podtextem.

Web: www.sedmstatecnych.cz

Na ČVUT však funguje i několik dalších webových portálů, které se již více zaměřují na studenty vysokých škol obecně. Patří mezi ně portál International Student Club, informující především o výměnných programech, anebo třeba Unium, který je místem pro výměnu zkušeností, studijních materiálů, lze sem vkládat inzerci, anebo diskutovat na chatu. Bohužel, ať už je to jeho širokým rozkročením (zapojit chce takřka všechny vysoké i střední školy), nebo nedostatkem motivace k jeho správě, většina rubrik na Unium dosud nenašla jediný příspěvek nebo je aktualizovaných jen občasně.

Web: www.student.cvut.cz, www.unium.cz

Halas

Je celkem pochopitelné, že pozadu ve své tvůrčí práci, alespoň pokud jde o studentské portály, nezůstávají ani posluchači z Masarykovy univerzity. Jedním z nejznámějších tamních portálů je Halas. Tento web je vlastně jen mladším bratříčkem jeho tištěné verze, která letos slaví 20. výročí (informací o jeho historii tu ale mnoho nenajdete, neboť rubrika tomu zasvěcená byla alespoň v době vzniku tohoto textu v přípravě). Na tvorbě internetového Halasu se podílejí především studenti Fakulty sociálních studií. A zřejmě známé jméno, anebo třeba převážně humanitní studijní zaměření jeho tvůrců tomu chtěly, aby se z něho stalo víceméně uznávané médium zabývající se nejen děním na fakultě. Nejzastoupenější rubrikou jsou tu Fakultní ruchy, kam ve zkratce spadá skoro vše, co se netýká sportu nebo univerzitního dění. Nechybí mu kritický pohled stejně jako humor. I přes své renomé se však Halas ještě nedávno potýkal s jistými finančními problémy, které málem vedly k jeho zániku. Má převážně informativní (a kritický) charakter, a tak není divu, že důraz na zachování kvality není podkopáván chaty, inzercí či názory „běžných“ uživatelů.

Web: www.casopishalas.cz

„O dění na všech fakultách, o univerzitních akcích a o kulturně-společenských novinkách v Brně“ si klade za cíl informovat také portál leMUr. Jeho vydavatelem je Garrigue Media o.s., založený studenty MU v roce 2009 právě za účelem vydávání leMUru. Portál nabízí kromě oblastí, které zmiňuje ve svých cílech, také názory, informace o kultuře či o studentském životě. Sem spadá například i rubrika Za zdí věnovaná ožehavějším tématům, jako je alkohol, drogy, sex, stres apod. Prostor tu je i pro komentáře od (samozřejmě přihlášených) uživatelů, které se tvůrci webu nebojí publikovat na titulní straně. Portál působí kvalitně a je relativně často aktualizován.

Web: lemur.mu

Velmi zajímavým brněnským projektem je také web Studijní poradci, za nímž stojí lidé, jejichž „činnost se zaměřuje především na poskytování studijně-právního poradenství všem studentům MU, bez ohledu na ročník, stupeň či formu studia, obor i fakultu“. Jejich webové stránky se, stejně jako jejich samotné působení v praxi, orientují zejména na legislativní, poradenská, mediační, případně též intervenční činnost při zastupování práv studentů Masarykovy univerzity. Na stránkách jsou kromě všech takto zaměřených témat k dispozici také informace o plánovaných „osvětových přednáškách“, které studijní poradci pořádají průběžně na jednotlivých fakultách univerzity. Nechybí ovšem ani obecné informace o nejrůznějších studijních a legislativních otázkách, které mohou být užitečné i pro nebrněnské studenty.

Web: poradci.muni.cz

Zdroj titulní fotografie: Stock.XCHNG