Studenti Oxfordu můžou používat AI! Má to ale háček

11. 1. 2024 | Stojí za přečtení

ChatGPT
Studenti prestižní britské školy Oxford můžou používat na psaní eseje umělou inteligenci. Háček ale spočívá v tom, že za ní nedostanou známku a nepočítá se ani do jejich celkového hodnocení za semestr. Proč to tedy vůbec dělají? Cílem je, aby se od umělé inteligence něco naučili.

Úkol, který se příliš neliší od jakéhokoliv jiného vysokoškolského zadání: vyberte si téma a napište esej. Jenže esej nenapíšete vy, ale necháte ji zpracovat umělou inteligencí. S hotovou esejí pak přijdete do školy a diskutujete, analyzujete a hledáte chyby.

Aplikace typu Chat GPT totiž sice zvládne vyprodukovat text určitého rozsahu na stanovené téma, ale často používá nepodložená fakta, nebo si je úplně vymýšlí.

„(Umělá inteligence) by vás měla naučit přemýšlet o tématech do hloubky a důvěřovat tomu, že jste schopni dojít k jasným a přesvědčivým závěrům,“ říká svým studentům oxfordský profesor Steve New. Podle něj by jim AI mohla pomoci psát lepší eseje.

„Nástroje umělé inteligence můžou rozšířit studentům obzory. Můžou je nasměrovat k přístupům, které by je samotné nenapadly,“ vysvětlil New pro web Business Insider. Dodal, že studenti nemůžou používat AI k psaní esejí, za něž jsou hodnoceni.

Úkol, který zadal New svým studentům, je součástí širší snahy předních britských škol (vedle Oxfordu například i univerzity v Cambridge) naučit své studenty i vyučující pracovat s umělou inteligencí eticky.

Kromě univerzit si umělá inteligence pomalu hledá své místo také v britské justici. Angličtí a velšští soudci už například mohou podle zákona používat nástroje AI při psaní rozsudků.

 

Zdroj: Business Insider, Daily Mail

Další články k tématu

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

AI na vysoké škole: Píšou se o ní diplomky, nebo píše diplomky

Žhavým tématem posledních měsíců je umělá inteligence, a to i na půdě vysokých škol. Studentům pomáhá se stylistikou a gramatikou, ale také s psaním samotného textu jejich seminárek i závěrečných prací. Server Seznam Zprávy zmapoval několik příkladů, jak studenti umělou inteligenci využívají – a ne vždy to je na škodu. Lukáš z fakulty informatiky psal bakalářskou práci …

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Zahraniční studenti mohou aktuálně ve Velké Británii studovat dva roky po dokončení studia. Nedávný průzkum však ukázal, že delší pracovní víza by do země přilákala více zahraničních studentů. Po změně nyní volají i britské školy. Pracovní víza na dva roky zavedla Británie po nátlaku univerzit teprve loni v červenci. Rektoři tamních škol ale chtějí, aby se …

Češi se zhoršili v angličtině. Slováci se naopak zlepšili

Češi se zhoršili v angličtině. Slováci se naopak zlepšili

Česko se letos propadlo v mezinárodním srovnání znalosti angličtiny. Mezi 113 zeměmi světa hodnocenými v rámci English Proficiency Index (EPI) skončilo na 26. místě. Ve srovnání s loňským hodnocením si tak o tři příčky pohoršilo. Zlepšení naopak zaznamenali Slováci, kteří předběhli Čechy a skončili 18. „Přestože se dlouhodobě diskutuje o nízké úrovni výuky angličtiny na základních školách, …