Středoškoláci budou mít o jeden předmět víc

20. 7. 2007 | Aktuality

Ministerstvo financí ve spolupráci s ministerstvem školství připravuje změnu školních osnov. Od roku 2009 by se měl v osnovách českých středních škol objevit nový předmět – finanční gramotnost. Studenti se v něm dozví, co je to úvěr, proč si hlídat RPSN, proč si na splátku půjčky nebrat jinou půjčku nebo jak si vypočítat výnosnost investice.

Podle Milana Šimáčka, náměstka ministra financí, by se měl návrh předložit vládě v září. Finanční gramotnost by se měly učit již děti v páté třídě. Česká republika se inspirovala učebními osnovami Velké Británie, kde se studenti mohou setkat s předmětem Ekonomická prosperita a finanční kvalifikace. Důvodem k zřízení takového předmětu je obava vlády, že nastupující generace vidí půjčky a úvěry jako běžnou součást života, ale na finančním trhu se nedokáže orientovat.

Ministerstvo dokonce spolupracuje s některými bankovními úřady, které budou školit učitele. Mnozí z nich totiž problematice úvěrů také nerozumí. Cílem je vychovat generaci spotřebitelů, která bude znát svá práva a povinnosti spotřebitele na finančním trhu a nebude si brát půjčky, které nebude moci splatit.

Zdroje: www.hn.ihned.cz, http://www.jacr.cz