Staň se kosmonautem

18. 7. 2007 | Stojí za přečtení

Simulace misí raketoplánů, setkání se slavnými osobnostmi americké kosmonautiky a mnoho dalšího zažijí už tento týden (20. – 27. července 2007) dva čeští studenti. O tom, jak probíhal loňský ročník vám více povypráví opavská studentka Tereza Sosíková.

Simulace misí raketoplánů, setkání se slavnými osobnostmi americké kosmonautiky a mnoho dalšího zažijí už tento týden (20. – 27. července 2007) dva čeští studenti. O tom, jak probíhal loňský ročník vám více poví opavská studentka Tereza Sosíková v našem rozhovoru.

Mezinárodního vesmírného campu se každoročně účastní studenti až 30 zemí světa, mezi něž patří od r. 1995 i Česká republika. Jedná se o týdenní vzdělávací program určený zájemcům o lety do vesmíru, který probíhá v kosmickém prostoru.

Tereza Sosíková (18) byla v roce 2006 spolu s Vojtěchem Kudelou vybrána do české delegace, která se účastnila každoročního International space campu (ISC) v americkém Huntsville – městě označovaném za kolébku americké kosmonautiky.

Ve Spojených státech jste strávili týden. Co všechno vzdělávací program zahrnoval? Hlavním posláním programu byly simulace misí raketoplánů. Každý den se uskutečňoval buď trénink na misi, nebo samotná mise. Mise trvaly jednu hodinu. Jednotliví členové týmu si tak mohli vyzkoušet různé funkce např. PILOT, COMMANDER, MISSION SPECIALIST (ten, který provádí SPACEWALK – práci mimo raketoplán), CAPCOM (operátor, zajišťuje komunikaci mezi řídícím střediskem a raketoplánem), MISSION SCIENTIST (analyzuje výsledky dodané ze stanice ISS). Součástí denního programu byly i besedy se slavnými raketovými inženýry, vědci, astronauty. Dále pak tematické přednášky- aeronautika, vesmírná zdravověda, princip raket. motorů, výcvik na simulátorech např. měsíční chůze, stav beztíže, ale i workshopy, na kterých jsme sestrojovali modely raket.

Měli jste možnost vyzkoušet si výcvik na unikátních zařízeních, zažít část skutečného tréninku kosmonautů. Jaké dojmy v tobě výcvik zanechal? V ISC vládne přísná disciplína, účastník je po dobu trvání takřka vytrhnut z reality. Nesměli jsme bez dovolení ani vystrčit nohu z ubytovny, o areálu ani nemluvě. Program trval nepřetržitě celý den až do desíti do večera, žádný odpolední klid, asi, aby nás udrželi v pozoru. Věřím, že toto je autentické s tím, čím musí projít skuteční kosmonauti. Vesmírné mise jsou velmi náročné i psychicky, jedno zaváhání může být osudné. Na něco takového musí být člověk vytrénovaný.

Zažili jste i stav beztíže? Ne. Let do stavu beztíže (ZERO G) v našem programu zahrnut nebyl, v rámci ISC se jej mohou zúčastnit jen plnoleté osoby. Letu ZERO G se však zúčastnila skupina učitelů, kteří měli odlišný program (od nás tedy paní Hanzlíková).

Setkali jste se s významnou osobností (americké) kosmonautiky? Setkali jsme se s dr. Georgem von Tiesenhausenem, který se podílel na sestrojení rakety Saturn 5, která dopravovala Apollo na Měsíc. Dále pak s Grace Corrigan, matkou tragicky zahynulé účastnice mise Challenger.

Samotnému projektu předcházelo konkurzní řízení – z kolika částí se skládalo, na co by se měli případní zájemci zaměřit? Zájemce musí napsat minimálně třístránkovou esej týkající se kosmonautiky, astronomie, astrofyziky, aeronautiky. Práce může být vědeckého, ale i nevědeckého charakteru (úvaha, pojednání). Esej je nutno psát v angličtině. Práce se posílá do Planetária v Praze, které zajišťuje konkurz a vybírá českou delegaci pro ISC. Po odeslání je zájemci doručeno pozvání na konkurz. Konkurz se skládá ze dvou částí – písemné (test) a ústní. Test je opět zaměřen na americkou kosmonautiku, zejména na raketoplány, osobnosti, Apollo, ale objeví se zde i pár otázek z fyziky a chemie. Při ústní části pak porota klade otázky z kosmonautiky, zajímá se o názory zájemců, zkoumá jejich všeobecný přehled. Obojí opět v angličtině. Na závěr se vybírá jeden hoch, jedno děvče a doprovázející učitel.

Kdo všechno se do projektu může zapojit? ISC je věkově omezená akce, takže zapojit se mohou studenti od 15ti do 18ti let včetně.

Další články k tématu