SPECIÁL - Pohovor u přijímaček I.

9. 5. 2006 | Přijímací řízení

Všichni z něj máme tak trochu strach. Knedlík v krku a čůrky potu na spáncích… O čem je řeč? Ano – ústní kolo přijímaček!

Všichni z něj máme tak trochu strach. Knedlík v krku a čůrky potu na spáncích… O čem je řeč? Ano – ústní kolo přijímaček!

Protože jsme si tím sami prošli a jsme solidární, lidumilní, chápaví a … tak vůbec, rozhodli jsme se s vámi podělit o několik tipů. V našem speciálu Pohovor u přijímaček se dozvíte, co si obléct, co si vzít s sebou, na jaké dotazy se připravit a na co si dát pozor. Jak už název napovídá, zaměříme se nejprve na oblečení.

Dívky Je lepší sukně, nebo kalhoty? Vhodné jsou šaty, kostým i sukně s halenkou. Měly byste působit elegantně. Zároveň vše musí být pohodlné. Pozor, ať nedopadnete jako „mladá stará“. Pumpky po babičce byly možná kdysi šik, ale teď raději sáhněte po něčem modernějším. Malým faux-pas je, pokud je oděv příliš průsvitný, popř. vezmete-li si pod světlou halenku černé spodní prádlo. To by ostatně nemělo být za žádných okolností vidět – vykukující ramínka podprsenek ani šňůrky od tang zkoušející neohromí. Žádné přehnané výstřihy či rozparky až do nebes–obzvláště ostatní ženy to jen stěží ocení. Jaké boty? Nazujte lodičky nebo páskové boty na středně vysokém podpatku. Barva bot by měla ladit s kabelkou. Budete-li mít sukni, oholte si bezpodmínečně nohy. Make-up i šperky by měly být decentní.

Pánové Jasnou volbou pro ambiciózní mladé muže je oblek tmavší barvy. Sako si nechte po celou dobu zapnuté. K obleku i košili musí pasovat kravata. Obujte si vyčištěné společenské boty a ponožky tmavé barvy. Ne, tenisky – byť tmavé – opravdu nejsou společensky přípustné! Pečlivě se oholte. Jemná kolínská vám jistě nakloní i ty nejpřísnější profesorky ze zkušební komise. Nosíte-li delší vlasy, svažte si je raději do culíku. Pokud máte piercing, je lepší zatnout zuby a ozdoby na tu chvilku vyndat.

Než vstoupíte do zkušební místnosti, mrkněte ještě naposledy do zrcadla – poklopec zapnutý, klopy kapes venku, boty nablýskané, oblečení bez šmouh. Ženy ještě přepudrovat nos, pánové dopnout knoflíčky. Narovnat! A hurá do jámy lvové.

PS: Jsou samozřejmě i obory, zejména umělecké, kde se i u přijímaček naopak kreativita oceňuje. Na většině pohovorů je však prozíravější zvolit „klasiku“.

Pozn. Článek byl 20. 3. 2011 aktualizován. (kav)

Další články k tématu