Speciál O OBORECH: Tělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání

27. 4. 2011 | O studijních oborech

Ve zdravém těle zdravý duch. Pokud souhlasíte s tímto tvrzením, může být studium tělesné výchovy a sportu určeno právě pro vás. Jak náročné jsou požadavky na přijetí a co je obsahem studia? Dozvíte se ve speciálu o oborech.

O oboru

Cílem bakalářského studia je získat kvalifikované profesionály do sportovních oddílů, fitness center a řady dalších sportovních institucí. Navazující magisterský studijní program připravuje budoucí učitele tělesné výchovy základních a středních škol. Většinou se jedná o dvouoborové studium, což znamená, že si musíte zvolit ještě druhý aprobační předmět. Kombinace záleží na nabídce konkrétní vysoké školy. Technická univerzita v Liberci například nabízí český jazyk a literaturu, chemii, matematiku, fyziku, geografii, anglický a německý jazyk. Paleta možností je široká.

Přijímací řízení

Základem přijímacího řízení je úspěšné zvládnutí talentových zkoušek. Budete muset předvést svou výkonnost v několika disciplínách. První z nich je atletika, respektive běh na 1500 metrů či 100 metrů. Další oblastí testování je plavání. Plavete volitelným stylem (prsa, kraul, znak, motýlek) na 100 metrů se střemhlavým skokem. Obávanou disciplínou je gymnastika. Musíte splnit předepsané cvičení na hrazdě a předvést akrobatickou sestavu na gymnastickém koberci. Poslední prověřovanou schopností jsou základní herní dovednosti. Vybrat si můžete z volejbalu nebo basketbalu. Výkony v každém z těchto čtyř sportovních odvětví jsou hodnoceny podle bodových škál. Například na FTVS UK v Praze uchazeč neprospěl v talentové zkoušce, když v kterékoli disciplíně nezískal žádný bod. Pokud se jedná o dvouoborové studium, je další podmínkou úspěšné složení písemné zkoušky pro druhý aprobační předmět, který jste si sami zvolili. Poslední podmínkou je lékařské potvrzení o způsobilém zdravotním stavu.

Předměty

Při studiu tělesné výchovy se zapotíte. Očekávejte množství povinných sportovních kurzů: plavání, atletika, gymnastika, bruslení, lyžování a sportovní hry. Student absolvuje nejen kondiční, ale i teoretickou sportovní průpravu. Seznámíte se s historií, správnou technikou a pravidly. Do povinných předmětů patří též základy anatomie, sportovní biomechaniky, fyziologie zátěže a první pomoci. Nezanedbatelnou položkou je studium metod sportovního tréninku. Z dalších oborů lze jmenovat pedagogiku, didaktiku, psychologii. Kromě tělesné výchovy budete muset splnit požadavky pro vámi vybraný druhý předmět.

Uplatnění absolventů

Jak uvádí Fakulta tělesné výchovy a sportu při Karlově univerzitě, studiem tohoto oboru získávají jeho absolventi vysokoškolskou kvalifikaci a kompetence pro profesionální působení v širokém spektru tělovýchovných a sportovních zařízení, sportovních klubech, fitness centrech, v cestovních kancelářích, kulturních a rekreačních centrech volného času, obecních úřadech. Po absolvování bakalářského kurzu se můžete uplatnit jako asistent pedagoga. Hojně využívané je návazné magisterské studium, které vás připraví na dráhu učitele na střední či základní škole.

Kde lze studovat?

Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy nabízí bakalářský obor Tělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání s navazujícím magisterským oborem Učitelství pro střední školy. Studovat můžete též na brněnské Masarykově univerzitě. Tělovýchovu se zaměřením na vzdělávání nabízí pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Technické univerzity v Liberci, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Jihočeská univerzity v Českých Budějovicích či Univerzity Hradec Králové. Západočeská univerzita v Plzni vypisuje bakalářský obor Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání s navazujícím magisterskými obory Učitelství tělesné výchovy pro střední školy a Učitelství tělesné výchovy pro druhý stupeň základních škol.

Zdroj fotografie: http://www.sxc.hu