Speciál O OBORECH: Obory na FTVS UK - II.díl

4. 4. 2008 | O studijních oborech

Ve druhém dílu článku o Fakultě tělovýchovy a sportu UK se dozvíte více o ostatních bakalářských oborech, které zde můžete studovat. Mimo jiné si díky rozhovoru se studentem můžete ujasnit, jaký je rozdíl mezi obory Tělesná výchova a sport a Management tělesné výchovy a sportu. Věnovat se budeme také studijnímu programu Specializace ve zdravotnictví. Pozn.: Článek byl aktualizován 13.12.2009. (-pel-)

Studijní program Tělesná výchova a sport Vojenská tělovýchova Absolventi získají vysokoškolskou kvalifikaci pro všechna systematizovaná místa vojenské tělovýchovy a sportu v rezortu národní obrany České republiky. Studium zahrnuje společenskovědní a biomedicíncké předměty, didaktiku tělesné výchovy, teorii a didaktiku vybraných sportů, praxi.

Minimální počet přijatých: Prezenční studium: 5 Kombinované studium: 10

Tělesná výchova a sport osob se specifickými potřebami Absolventi budou moci pracovat kdekoliv v širokém spektru sportovních klubů, ale zejména v zařízeních specializujících se na práci s osobami se specifickými potřebami. Studium je přístupno i osobám se specifickými potřebami. Přijímací zkoušky, průběh studia a profil absolventa budou individuálně upraveny podle charakteru jeho specifických potřeb.

Minimální počet přijatých: Prezenční studium: 20 Kombinované studium: 20

Management tělesné výchovy a sportu Absolventi mají získat kvalifikaci pro organizační činnost a práci v ekonomických úsecích neziskových organizací v oblasti sportu. Studium zahrnuje všeobecné znalosti univerzitního základu, odborné a speciální znalosti a dovednosti z oblasti sportu a všeobecné i odborné znalosti z oblasti ekonomie. Minimální počet přijatých: 60

Obor Management tělesné výchovy a sportu nám přiblížil Vašek, student druhého ročníku.

Jak je studium časově náročné (kolik času ti zabírá sport a učení ve škole)? Jelikož jsme poslední ročník klasického studia s pevně daným rozvrhem a kontrolovanou docházkou, zabírá mi škola relativně dost času. Určitě víc, než by musela. Učení moc není a sportujeme tak dvakrát týdně, takže to taky není moc.

Kolik času ti zabere příprava do školy a sport ve volném čase? Příprava do školy skoro nic, během semestru to je nic a ve zkouškovém tak týden až čtrnáct dní. Sport mi zabírá většinu volného času, protože mě baví, připravovat se sportovně do školy nepotřebuju.

Jak bys ohodnotil náročnost studia jako takovou? Testy jsou jednoduché, zápočty ještě jednodušší. Zkoušky záleží na učiteli. Některé jsou docela nepříjemné, ale je to menšina. Tak dva až tři předměty za rok.

Proč bys studium na FTVS (ne) doporučil ostatním? Já bych ho doporučil lidem, které zajímá aspoň trochu sport. Já jsem se školou i s oborem velice spokojený. A jestli je někdo studijní typ, tak si k tomu může dát klidně ještě jednu školu, dá se to v pohodě zvládnout.

Je něco, co tě na studiu zaskočilo? Zaskočilo mě to, že je to pro mě jednodušší než na střední. A taky trochu ta stará zkostnatělá struktura a jednání. Jsou zde těžké přijímačky z cizího jazyka. Asi nejtěžší, které jsem absolvoval.

Jaký ve tvém studijním oboru poměr teorie a sportu? 70% teorie, 30% sport. Možná i trochu míň sportu.

Máš představu o svém budoucím uplatnění? Co bys chtěl nebo mohl po škole dělat? Máme občas vyvěšeny nabídky u katedry a jedná se o práci ve sportovních marketingových agenturách a velkých sportovních firmách jako např. Adidas. Taky si k nám chodí vybírat zaměstnance Olympijský výbor.

Studijní program Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie Absolventi jsou odborníky v oboru fyzioterapie a mohou se členy zdravotnického týmu spolupracovat při koordinaci a provádění diagnostických, terapeutických a preventivních postupů a metod v rehabilitačním procesu a v péči o nemocné. Následné uplatnění je možné ve státních i nestátních zdravotnických zařízeních, jako jsou kliniky léčebné rehabilitace a jiné specializované kliniky, rehabilitační ústavy, rehabilitační oddělení nemocnic všech typů, lázeňská zařízení, pracoviště pro léčbu bolesti, sociální zařízení pro děti a seniory, ale i na dalších specializovaných pracovištích. Po získání specializované způsobilosti může fyzioterapeut již jako bakalář vykonávat svoji profesi bez odborného dohledu.

Bakalářské studium Fyzioterapie je realizováno na dvou pracovištích – v Praze a v Kladně. Přijatí uchazeči budou rozlosováni (P – 50, K – 30)

Minimální počet přijatých: 80

Ortotik-protetik Absolvent by měl být schopen vytvářet technická řešení pro tělesně postižené, včetně aplikace pomůcek pro běžné použití i sport. Musí se orientovat v jednotlivých druzích postižení, typech pomůcek, musí být teoreticky připraven pomůcky navrhnout, aplikovat, zhotovit a upravit. Dále bude připraven postiženému podat všechny potřebné informace pro aktivní využití pomůcky.

Absolventi mohou hledat uplatnění hlavně v odborných pracovištích, která se zabývají výrobou a aplikací ortotických a protetických pomůcek, mohou pracovat jako specialisté ve zdravotních pojišťovnách či na úsecích státní správy zabývajících se zdravotními pomůckami.

Minimální počet přijatých: 20

Zdroj: stránky fakulty