Speciál O OBORECH: Logistika

2. 10. 2008 | O studijních oborech

Baví vás komplexní plánování složitých procesů a zajímáte se o dopravu? Snad právě pro vás je potom určen tento velmi moderní obor… Pozn. Článek byl aktualizován 1. 12. 2009 (-kav-)

Definice pojmu logistika „Logistika zahrnuje prognózování, plánování, organizaci, operativní řízení a následnou kontrolu všech činností mezi subjekty vstupujícími do přepravního procesu na straně nabídky,“ tolik o tomto aktuálním oboru říká definice logistiky z knihy Dopravní procesy od J. Zurynka a kolektivu. A nebo také jednoduše, logistika je věda o toku materiálu a informací.

Předmět studia Během studia logistiky se většinou setkáte s následujícími předměty: matematikou, fyzikou, operačním výzkumem, informatikou, cizím jazykem; seznámíte se s dopravní infrastrukturou, ale neminou vás ani ekonomické a právní disciplíny v dopravě nebo třeba management.

Uplatnění absolventů Absolventi studia logistiky najdou uplatnění v manažerských funkcích přepravních společností, institucích poskytujících služby, a to jak v oblasti soukromé, tak i veřejné. Mohou se z nich stát samostatní pracovníci zabývajících se spedicí a dalšími souvisejícími službami, příp. také podnikatelé ve spedici a v poskytování celních služeb, dispečeři, zaměstnanci státní správy, samostatní referenti pro jednání s organizacemi, logistici – specialisté, logistici výroby, logistici skladových operací, logistici v dopravě a přepravě, logističtí koordinátoři, manažeři nákupu a prodeje, manažeři marketingu, manažeři obchodní nebo výrobní logistiky, správci informačních a komunikačních technologií či dopravní referenti.

Kde ji lze v Česku studovat

  • Vysoká škola logistiky o.p.s., Obory bakalářského programu: Dopravní logistika,Logistika služeb, Informační management, Logistika cestovního ruchu; Obor magisterského programu: Logistika (http://www.vslg.cz)
  • Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera, Obory bakalářského programu: Dopravní management, marketing a logistika, Management, marketing a logistika ve spojích, Technologie a řízení dopravy, Dopravní prostředky, Dopravní infrastruktura, Provozní spolehlivost dopravních prostředků a infrastruktury, Aplikovaná informatika v dopravě (http://www.upce.cz/…ristiky.html)

Studium příbuzných oborů

O dalších oborech se dočtete mj. zde: andragogika farmacie psychologie politologie