Speciál O OBORECH: Geologie

21. 12. 2007 | O studijních oborech

Bavilo by vás studium geologie, ale nevíte, co si pod tímto oborem konkrétně představit? Jaké mají uplatnění jeho absolventi? Kde lze geologii studovat? Nejen tyto otázky vám zodpovíme v tomto článku. Pozn. Článek byl aktualizován dne 2. 12. 2009. (bel)

Geologie je jeden z klasických přírodovědných oborů, který se dnes, spolu s geografií, obvykle řadí pod vědy o Zemi. Stojí na pomezí ostatních přírodních věd a zabývá se studiem procesů probíhajících na naší planetě, zkoumá horniny, minerály a historii Země, jako vesmírného tělesa.

Kde? Geologii lze studovat na přírodovědeckých fakultách v Praze, Brně a Olomouci. Vysoká škola báňská – technická univerzita Ostrava má vlastní hornicko-geologickou fakultu, kde je možno studovat inženýrskou geologii. Ta je zaměřena techničtěji, než přírodovědecká geologie a její absolventi naleznou uplatnění zejména ve stavebnictví při geotechnickém průzkumu.

Předpoklady k přijetí Na středních školách v České republice se geologie nevyučuje a test z geologie tedy není součástí přijímacích zkoušek. U zájemců o studium se předpokládají základní přírodovědné znalosti, zejména v chemii a geografii. V Olomouci se koná zkouška formou testu z chemie a v Brně ze studijních předpokladů (TSP), v Praze očekávejte test ze Všeobecných studijních předpokladů. Zkoušky na inženýrskou geologii v Ostravě sestávají z testu z matematiky.

Předměty Studenti musí zvládnout základní povinné předměty – například mineralogii, petrologii, dynamickou geologii, paleontologii, historickou geologii, regionální geologii, hydrogeologii atp. Také by měli umět zpracovat naměřená a nasbíraná data, sestavit geologickou mapu a použít nejdůležitější laboratorní výzkumné metody. Vypisuje se také mnoho volitelných předmětů, mezi jinými karsologie, glaciologie nebo různé terénní exkurze.

Uplatnění Absolventi geologie naleznou své uplatnění zejména v institucích geologického výzkumu (například Česká geologická služba), v muzeích, vládních i neziskových environmentálních organizacích nebo ve státní správě. Jsou schopni provádět terénní mapování, vyhledávat ložiska nerostných surovin a navrhovat řešení environmentální problémů.