Soutěž pro mladé designéry: Mladý obal 2009

14. 12. 2008 | Aktuality

Společnost Model Obaly a.s. spolu s Mezinárodní radou organizací grafického designu ICOGRADA, Slovenským centrem dizajnu Bratislava a Design Cabinetem CZ, Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství v Praze, a dalšími, vyhlašuje XIV. ročník mezinárodní soutěže mladých designérů Mladý obal 2009.

Do soutěže se může zapojit každý, kdo patří do některé z následujících kategorií:

  • mladí designéři do 30 let
  • studenti vysokých škol
  • studenti středních škol

Pro všechny kategorie platí stejné zadání, a sice vytvořit „neotřelý, nápaditý, ambiciózní, seriózní, humorný či satirický“ obal na cokoli, přičemž mezi využitými materiály musí převažovat karton a lepenka (materiál na výrobu soutěžních prací je k dispozici bezplatně ve společnosti Model Obaly, a.s.). „Obal může být v konstrukci, tvaru, povrchové a grafické úpravě a v poskytované informaci funkční ochranou produktu, může ale být i uzpůsobeným nositelem společensky a filozoficky nosné myšlenky. Ten, kdo rád tvoří a experimentuje, kdo nesnáší kazajku formulářů, vyhlášek a nařízení, má možnost představit soutěžní porotě a následně široké odborné i laické veřejnosti v mnoha zemích světa své dílo na téma hra s materiálem. Tím se rozumí tvorba výtvarných a užitných předmětů, kolik jich na Zemi může najít své zdobné nebo užitné uplatnění. Tato svoboda však není absolutní, protože je nutné ctít výchozí suroviny soutěže, tedy kartón a lepenku v případné kombinaci s jinými materiály,“ uvádí se v Preambuli soutěže. Doplňkovým tématem letošního ročníku je „Návrh obalu nebo jakéhokoliv užitného předmětu z papíru (kartónu a lepenky v případné kombinaci s jinými materiály) pro seniory – důchodce“. Nejzdařilejší návrhy tohoto tématu budou zařazeny do projektu Design pro zlatý věk (design pro seniory).

Své práce musejí účastníci soutěže prezentovat a dokumentovat modelem, výkresy a texty, případně doplnit prezentací na CD ROM nebo DVD. Do soutěže budou zařazeny jen ty výtvory, které budou doručeny spolu s vyplněnou přihláškou na adresu agentury Antipol Brno, a to nejpozději do 24. března 2009 do 16 hod., a nebo musí být do téhož data a hodiny podány poště.

Tři výherci v každé kategorii obdrží diplom a finanční odměnu: vítěz kategorie „mladý designér do 30 let“ získá 25 000 Kč, vítěz kategorie „vysoké školy“ obdrží 20 000 Kč (jeho škola pak 5 000 Kč) a vítěz kategorie „střední školy“ dostane 15 000 Kč (škola 5 000 Kč). Jeden z výherců bude mít ještě možnost vyrazit v létě 2009 na stáž v konstrukčním oddělení, kde bude mít zajištěno i ubytování a stravu. Připravena ovšem budou ještě další ocenění.

Podrobnější informace včetně přihlášky do soutěže najdete na těchto stránkách.

Zdroj: tisková zpráva Design Cabinet CZ