Shakespearové na chodbách vysokých škol

10. 7. 2009 | Studentský život

Od komedie k tragedii – tak už to občas vysokoškoláci mají. Ale někdy je to opravdu jen hra – divadelní. Kde všude mohou studenti pěstovat své dramatické vlohy se dozvíte z následujícího přehledu divadelních spolků univerzit.

Univerzita Palackého v Olomouci

Při olomoucké Univerzitě Palackého působí alternativně a tanečně zaměřené Divadlo Konvikt. Založeno bylo poměrně nedávno, v roce 2006, a to studenty Katedry divadelních, filmových a mediálních studií. Hlavním působištěm je pak Umělecké centrum UP v Olomouci. „Divák se setká s divadlem, které bude velmi obtížně v regionu hledat někde jinde. Prezentujeme současné taneční a fyzické divadlo, zároveň uvádíme produkce Divadla na cucky, které vytváří osobitou poetiku a pracuje s vynikajícími mladými režiséry,“ láká případné návštěvníky Jan Žůrek, dramaturg a produkční olomouckého divadla. Nelze však říci, že by Konvikt osvěžoval pouze kulturní scénu univerzity – naopak se zdá být pevnou součástí městského uměleckého života. Divadlo Konvikt uvádí hostující soubory z Olomouce i dalších měst a stojí za realizací různých divadelních projektů. Těmi jsou například festivaly Týden improvizace, Velká inventura nebo Divadelní Flora. „Děláme to přitom za minimálního finančního ohodnocení, které se liší dle každého aktuálního projektu,“ říká Žůrek. Zaměření Týdne improvizace je jasné už z názvu, nicméně neomezuje se pouze na dramatický um, zahlédnete zde i hudebníky a výtvarníky. Velká inventura představuje scénická seskupení nového alternativního charakteru a podobně je na tom i festival Divadelní Flora – ovšem už v mnohem větších rozměrech. „Členové našeho sdružení pochází především z řad studentů Katedry divadelních, filmových a mediálních studií UP v Olomouci. Jedná se o studenty, kteří mají zájem seznámit se s divadelní produkcí a dramaturgií. Učí se tak řadě organizačních aktivit, které jim často pomůžou při hledání budoucího zaměstnání, napoví jim také, v čem spočívá jejich talent a schopnosti, a které oblasti jim naopak blízké nejsou. Členové sdružení se podílejí na desítkách drobných i rozsáhlých činností – od úklidu sálů, roznosu plakátů, technické zabezpečení produkcí až po získávání dotací a grantů od řady institucí,“ vysvětluje Žůrek. Divadlo Konvikt se prezentuje na svém blogu na serveru myspace.com a také na vlastních webových stránkách.

Univerzita Karlova v Praze a další pražské školy

To v Praze se sešli tři studenti Divadelní vědy Filosofické fakulty Univerzity Karlovy a dali vzniknout jádru Divadla Potrvá. Ostatní členové souboru přicházejí i z dalších pražských vysokých škol. „Nic jako ideální člen našeho divadla neexistuje, pokud má někdo zájem s námi spolupracovat, nechť se nám ozve (na mail divadlo@potrva.cz), sejdeme se a uvidíme, jestli si vzájemně rozumíme,“ říká jeden ze zakladatelů Vojtěch Poláček. Divadlo Potrvá je též obdařeno vlastními prostory v Kavárně Potrvá. „To s sebou nese specifické podmínky a atmosféru jak pro divadlo, tak pro kulturní program, ve kterém jsou vedle našeho divadla přítomni ve velké míře i nejrůznější hosté. Jsou to například jiná divadla, koncerty, výstavy, literární čtení, filmové projekce a další,“ dodává Poláček. Krédem Potrvá je uvádět původní hry a původní dramatizace a nesklouzávat k „bulvárním konverzačním komediím“, jak prohlašují na svých webových stránkách. „Diváka bychom rádi nalákali na odvážné autorské divadlo, to znamená na stoprocentně fresh divadelní hry, které neměl nikde jinde možnost vidět, i na experimenty v rovině samotných inscenací,“ odhaluje ambice Divadla Potrvá Poláček. Ostatně, jak to souboru hraje se můžete podívat v ukázkách na serveru Alternativa TV. Zhlédnout zde můžete záblesky ze hry Gosha, jež čerpá z prostředí kaváren. Druhý záznam pochází ze hry Pomlázka zpracovávající velikonoční čas mládeže na vesnici.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

SUD neboli Studentské univerzitní divadlo – to je pódium posluchačů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich hry a hrátky svým vedením podporují členové Jihočeského divadla. Výjimkou nejsou ani vystoupení spřízněných divadelních souborů. SUD se mimo divadlo orientuje i na pořádání diskuzí a přednášek s různými osobnostmi kulturního i politického života (objevili se zde například Tomáš Halík, Jan Sokol, Arnošt Lustig či Jiří Menzel). Jednou za měsíc se místní kulturní fanoušci schází na Literárních večerech určených k prezentaci studentského tvůrčího umu nejen v oblasti poezie a prózy, ale i fotografie a hudby. Divadlo též poskytuje své prostory pro vernisáže uměleckých děl studentů, a to zcela zdarma. Kromě toho se zde konají tematické filmové semináře propojující teoretické přednášky i filmová promítání. Pod taktovkou SUDu se také koná divadelní festival Quašení, kterého se účastní především studentská divadla. V loňském roce se na podzim na prknech divadla představilo šest souborů, z nichž jeden pocházel ze Slovenska. Na stránkách SUDu můžete ve fotogalerii najít obrázky nejen z této akce.

Masarykova univerzita v Brně

V Brně na Masarykově univerzitě funguje Průšovo umělecko-úchylné divadlo, zkráceně P.Ú.D. Jeho členy jsou studenti Fakulty sociálních studií, v jejíchž prostorách pravidelně vystupuje. Kromě toho je však můžete potkat i v odlehlejších končinách České republiky. Soubor má v současnosti v repertoáru čtyři hry z vlastního i z inspiračně vypůjčeného pera. A tematika je skutečně pestrá. Budiž toho příkladem netradiční, ale originální nápad zpracovat nový disciplinární řád fakulty kabaretním způsobem v představení Disciplinární řádění. „Výrazové prostředky máme nyní mnohem bohatší, než pouze divadelní – zpíváme, baletíme, tančíme a loutkohrajeme, to vše v sedmi scénkách plných krve, násilí, sexuálního harašení, humoru a dramatu. Samozřejmě, s hlubokým mravním ponaučením,“ píší o této hře na svých webových stránkách. Hra byla předvedena pouze třikrát, ovšem pokaždé trochu v jiném stylu. Kromě webovek se o divadlu P.Ú.D. a aktuálních akcích můžete dozvědět z jejich profilu na Facebooku.

Slezská univerzita v Opavě

V Opavě si na divadelní dění posvítila Asociace studentů a přátel Slezské univerzity a vydala publikaci shrnující krátké charakteristiky všech minulých i současných hereckých souborů působících na opavské univerzitě. Brožurku si v elektronické podobě můžete stáhnout zde. Z přehledu je vidět, že divadlo tu kvete nekrátce, a to většinou v podání několika nadšenců, kteří stojí za realizací více než jednoho spolku – jakmile jeden zanikl, byl založen další, který na něj víceméně navázal. V současnosti v Opavě působí například soubor Náměstí Osvoboditelů čp 14 či divadlo OKUF.

Netřeba podotýkat, že spoustu praktického divadla si studenti užijí na divadelních školách. Je to ale už spíše součást studia než dobrovolné nadšení (ovšem nedostatkem entuziazmu zde jistě také netrpí). Pražská Divadelní fakulta Akademie múzických umění nechává realizovat své studenty v Divadle Disk a Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění má zase své Studio Marta.

Zdroj: webové stránky jednotlivých spolků, organizací a divadel

Foto: 1. Stock.XCHNG, 2. Ze hry Potopa (P.Ú.D., foto: Marek Velebný)