Rozhovor se studentem archeologie o minulosti ukryté v zemi

24. 1. 2008 | Stojí za přečtení

Zajímá vás historie? Proč nezkusit třeba archeologii, kterou leckdo pokládá za zábavnější a přínosnější, přitom však do značné míry související obor? Jedním z takových lidí je i Matěj Forst, který hledá minulost raději v hlíně než v papírech. Studuje archeologii druhým rokem na Filosofické fakultě MU.

Proč ses rozhodl pro studium archeologie? Vždycky jsem měl zájem o dějiny a rozhodoval jsem se mezi historií a archeologií. Po tom, co jsem ještě na střední škole našel brigádu ve Dvořákově muzeu pravěku Kolínska a pomáhal při archeologickém výzkumu, jednoznačně převážila touha hrabat se v hlíně. Já jsem se dostal i na historii a mohl jsem si dát dvouobor, avšak měl jsem ji jen jako záchranu, kdybych se nedostal na archeologii. Není tam totiž oborový test, jenom test studijních předpokladů. Archeologii se chci věnovat naplno. Hledám minulost v zemi. Historici naproti tomu v papírech, a to mě nijak neláká.

Jak probíhaly přijímačky? Bylo obtížné uspět? Zkouška měla dvě části: test studijních předpokladů a oborový test. TSP se skládá skoro na celé univerzitě a určuje se podle něho pořadí. Přišel mi docela v pohodě, naproti tomu oborový test mě překvapil svým širokým záběrem. V doporučené přípravě bylo napsáno, že postačí zvládnout středoškolskou látku dějepisu s obzvláštním zaměřením na české země. Ve výsledku tam z českých zemí byly asi jenom tři otázky a test se ad absurdum týkal učiva prvního ročníku oboru archeologie…

Jak hodnotíš samotné studium? Studium hodnotím vesměs kladně. Jednou z hlavních předností je fundovanost vyučujících Ústavu archeologie a s ní spojená vysoká úroveň výuky. Mně osobně se také líbí její rozsah, který se netýká jen samotné archeologie, ale také oborů s ní úzce spojených – hlavně přírodovědných a geodetických. Chvályhodná je též snaha katedry o co nejširší využití moderních technologií k pozvednutí úrovně archeologických výzkumů.

Připravuje vás škola na archeologickou kariéru i prakticky? Máme spoustu možností jezdit po odborných exkurzích různě po Evropě. Loni jsme strávili týden v Polsku a letos se chystáme do Bulharska. Součástí přípravy na budoucí povolání jsou též povinné třítýdenní praxe. Pro první ročník je to školní výzkum v Těšeticích u Znojma, ve druháku se jezdí na Pohansko (u Zbraslavi) a ve třeťáku na Rokštejn. Zabere to sice část prázdnin, ale praxe jsou placené, čili mohou docela dobře zastupovat brigádu. Navíc vzhledem k relativně malému počtu lidí archeologii studujících se téměř všichni dobře známe a výzkumy bývají v přátelském kolektivu zábavné.

Jak to vidíš s uplatněním? Jaké má člověk po absolvování archeologie možnosti? Chceš se jí vůbec v budoucnu věnovat? Rozhodně chci. Jedna z možností, kde bych mohl pracovat je kolínské muzeum, s kterým mám uzavřen pracovní poměr na dobu neurčitou, občas taky pracuji pro katedru, takže bych se štěstím mohl najít uplatnění tam (což je ale dost nepravděpodobné). Další místa, kde by se mohl případný absolvent oboru archeologie uchytit, jsou třeba Archeologický ústav Akademie věd ČR, ústavy archeologické památkové péče, různá muzea či soukromé společnosti jako například ARCHAIA.

Díky za rozhovor. No problemo.

Pro více informací o archeologii na FF MU navštivte stránky Ústavu archeologie.

Fotografie: archiv M. Forsta