Olympioničky Kolocová a Sluková: sport i VŠ stojí na koncentraci

27. 9. 2012 | Stojí za přečtení

Širší veřejnost si jich všimla až letos v srpnu. Kristýna Kolocová (24) a Markéta Sluková (24) se totiž na olympiádě v Londýně umístily na 5. místě. Kromě plážového volejbalu se dívky věnují i studiu. Nejen o něm a o beachvolejbalu se dočtete v našem rozhovoru.

Kristýno, v loňském roce jsi ukončila studium na FTVS. Kdy jsi psala bakalářku a učila se na státnice? Mezi tréninky a turnaji?

Na první státnice jsem se učila v době zimní přípravy, vždy po tréninku, bylo to hrozně náročné, jen jsem si sedla nad knížku, začalo se mi chtít spát. Bakalářku a druhé státnice jsem musela zvládnout v průběhu sezóny, během turnajů. Stálo mě to hodně sil.

Bakalářské studium jsi tedy zvládla, co bylo na kombinaci profesionální sportovkyně – studentka nejtěžší?

Asi koncentrace. Chtěla jsem dělat obě věci naplno, ale ve skutečnosti to bylo spíš naopak. Nedalo se to časově vůbec zvládat.

*Kristýna Kolocová*

Kristýna Kolocová

A plánuješ ještě ve studiu pokračovat?

V říjnu začínám studovat inženýrský obor na VŠEM (Vysoká škola ekonomie a managementu, pozn. red.), těším se.

Markéto, pokud vím, tak ty ještě studuješ na Metropolitní univerzitě. V jakém oboru a kdy plánuješ studium ukončit?

Studuji veřejnou správu – právní specializaci a 19. září mám státnice. Doufejme tedy, že když tento článek vyjde, budu už bakalářem.

A jak ty zvládáš sloučit přípravu školní a přípravu sportovní?

Těžce, i když teď máme už po sezóně, takže je sportovní režim trochu volnější. Mám na učení víc času, ale to nic nemění na tom, že mám na práci pořád samé v uvozovkách důležitější věci, než se učit.

Beachvolejbal je specifický v tom, že se během zápasu musíte navzájem podržet, všechny problémy řešíte jen spolu, nemáte v tu chvíli k ruce trenéra. Vy dvě se hodně dobře znáte, hrajete spolu dlouho. Umíte si navzájem poradit a vyhovět i ve studijních problémech?

Každá studujeme úplně něco jiného, takže teď už to je jiné, ale na ZŠ i gymnáziu jsme si pomáhaly hodně. Jedna od druhé opisovala a tak dále. Prostě tak, jak to u sousedů ve škole bývá.

Video: Kristýna Kolocová a Markéta Sluková


Máte pocit, že vám beachvolejbal a vaše úspěchy v tomto sportu nějak pomohly ve studiu? Nebo naopak uškodily?

Dělat profesionálně nějaký sport člověka hodně naučí, například samostatnost nebo cílevědomost jsou vlastnosti, které jsou ke studiu potřeba. Co se týče našich úspěchů – ty jsou vidět až teď, takže teprve uvidíme. Snad nám to pomůže.

A co ostatní studenti – nedali vám třeba někdy najevo, že byste mohly ze své známosti během studia čerpat nějaké výhody?

Nikdy jsme žádné extra výhody neměly, takže nám ani nemohl nikdo nic vyčítat.

Hrajete spolu už sedm let, trávíte spolu většinu času. Jaký máte recept na takzvanou ponorkovou nemoc?

Poslední tři roky jsme spíš tři – s trenérem (Simon Nausch, pozn. red.). Nejen dvě, což taky pomůže. Pokud jde všecko snadno, vyhrává se, ponorka není. Ale pokud přijde problém, vždycky je lepší někdo třetí, kdo nám ho pomůže vyřešit. Takže recept na ponorku – najděte si svého Simona (smějí se).

*Markéta Sluková*

Markéta Sluková

Máte za sebou úspěšnou sezonu, před sebou spousty dalších. Přemýšlíte někdy i tom, co budete dělat v momentě, kdy už se nebudete moci beachvolejbalu věnovat profesionálně?

Kristýna: Ráda bych měla děti. A potom taky nějakou práci, která mě bude hlavně bavit. Zatím ale o ničem konkrétním neuvažuji.
Markéta: Budu se muset přeorientovat na něco jiného. Co to bude, to ale zatím konkrétně nevím. Samozřejmě má člověk v hlavě pár záložních plánů, ale dokud to půjde a bude mě to bavit, tak chci hrát.

Jaký zápas jste si v Londýně nejvíce užily a proč?

Asi s Brazilkami. Nebyly jsme favoritkami zápasu, ale zápas jsme vyhrály a navíc na svou stranu získaly většinu fanoušků na stadionu. Po zápase jsme měly opravdu úžasný, nepopsatelný pocit. (Jednalo se o zápas v osmifinále proti dvojici Talita Da Rocha a Maria Antonelli. Kolocová se Slukovou porazily Brazilky 2:1 na sety, pozn. red.).

Zdroj fotografií: www.fivb.org