Průzkum UPOL: Filozofové chtějí podnikat, nejvyšší plat chtějí medici

17. 1. 2024 | Aktuality

Průzkum UPOL
Každý čtvrtý student Univerzity Palackého v Olomouci chce po absolvování podnikat. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 1500 respondentů. Do podnikání se nejčastěji chtějí pustit studenti z filozofické fakulty a fakulty tělesné kultury. Nejvyšší nástupní plat pak chtějí studenti lékařské fakulty.

Zájem o podnikání oproti roku 2012 narostl o pět procent. Nejvíc studentů chce ale stále procovat na zaměstnanecký poměr, celkem 60 procent dotázaných. 18 procent studentů by pak rádo spojilo obě činnosti.

Respondenti měli možnost v průzkumu vybrat víc než jednu odpověď. 27 procent respondentů uvedlo, že chce po ukončení studia cestovat, necelých 30 procent chce pokračovat v dalším vzdělávání a 17 procent založit rodinu.

Studenti odpovídali i na otázku, jakou mají představu o svém nástupním platu. Nejvíce žádají studenti lékařské fakulty, kteří by rádi měli průměrný plat přibližně 44 500 korun. Na druhé příčce se umístili vysokoškoláci z fakulty tělesné kultury, kteří chtějí vydělávat 42 tisíc korun. Na opačném konci žebříčku s nejnižším očekávaným platem stojí studenti z Pedagogické fakulty a Fakulty zdravotnických věd.

Průzkum se kromě budoucích pracovních plánů studentů věnoval i tomu, kolik z nich musí během studia pracovat. Přivydělávat si prací musí 36 procent vysokoškoláků. Ve srovnání s rokem 2009 jde o nárůst o devět procentních bodů.

Z průzkumu také vyplývá, že po absolvování Palackého univerzity plánuje v Olomouckém kraji zůstat 25 procent respondentů. Zbytek se doposud nerozhodl anebo má záměr najít si zaměstnání v jiném regionu.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

V České republice zůstává pracovat po ukončení studia téměř 50 procent zahraničních studentů. Vyplývá to z nedávného průzkumu Domu zahraniční spolupráce (DSZ). Zahraniční studenti jsou se studiem v Česku spokojeni a po absolvování ve většině případů nalézají práci ve stejném či příbuzném oboru. Do průzkumu se zapojilo přibližně 4500 zahraničních absolventů českých vysokých škol. Zhruba 69 procent z nich …

Studenti UPOL si uvaří nejstarší české pivo

Studenti UPOL si uvaří nejstarší české pivo

V neobvyklém prostoru se budou moct nově učit studenti Univerzity Palackého v Olomouci. Univerzita pro ně ve sklepení filozofické fakulty otevře experimentální pivovar. Vyzkouší si v něm uvařit nejstarší české pivo a budou také zkoumat dopady zlatého moku na lidské zdraví. V pivní laboratoři budou společně pracovat studenti napříč obory. Dveře experimentálního pivovaru se pro studenty otevřou …

Vysněné studijní obory ve studentském městě plném kultury

Vysněné studijní obory ve studentském městě plném kultury

Filozofická fakulta je největší fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Devatenáct kateder nabízí více než šest stovek kombinací humanitních, sociálních, lingvistických a uměnovědných studijních programů. Stačí si vybrat. Studentský život v Olomouci nabízí mnohem více než jen samotné studium. Můžeš zažít stovky různých věcí – podílet se na pořádání největšího evropského festivalu dokumentárních a populárně-vědeckých filmů …