Přípravné kurzy na vysokou školu - jak si vybrat?

8. 11. 2007 | Přijímací řízení

Už víte, jaký obor chcete po maturitě studovat? Zjistili jste však, že obsah přijímacích zkoušek je výrazně nad rámec středoškolské látky? Pak je nejlepší přihlásit se na přípravné kurzy, které mohou být základem vašeho úspěchu u přijímacích zkoušek. Jak si ale vybrat?

Už víte, jaký obor chcete po maturitě studovat? Zjistili jste však, že obsah přijímacích zkoušek je výrazně nad rámec středoškolské látky? Pak je nejlepší přihlásit se na přípravné kurzy, které mohou být základem vašeho úspěchu u přijímacích zkoušek.

Nabídka přípravných kurzů je opravdu široká, proto jsme pro vás připravili několik rad, které by vám mohly pomoci k výběru toho pravého kurzu. V podstatě jsou dvě možnosti. Buď si vysoké školy, popřípadě samotné fakulty, pořádají vlastní vzdělávací akce a kurzy. Příkladem může být například Karlova univerzita, která připravuje studenty na obory jako je farmacie, medicína, historie a další. Informace o těchto kurzech najdete většinou na stránkách fakult.

Druhá možnost je využít služeb řady specializovaných agentur, které se živí pořádáním přípravných kurzů. Za všechny můžeme zmínit společnost Tutor, Scio nebo Sokrates. Takových společností jsou desítky, stačí si zadat příslušné heslo do Googlu nebo sledovat nástěnky ve školách, a určitě na některé z nich dříve či později narazíte. Jak ale v takové záplavě možností vybrat tu správnou?

** Nenechte se zlákat reklamou** I když se vám dostane do rukou krásný barevný letáček, lákající vás na přípravné kurzy, ještě to neznamená, že je to ten nejlepší kurz pro vás. Mnohé velké agentury často věnují velké množství energie a financí na interní záležitosti, marketing a reklamu, a mají méně času na zavádění inovací a nápadů do výuky. Ještě než si tedy jakýkoliv kurz vyberete, sežeňte si co nejvíce informací o všech dostupných kurzech, které by vám mohly při přijímačkách pomoci. Jděte se podívat, jak vypadá hodina, zjistěte si, kdo vás bude učit, jaký je obsah kurzu, jaké budete mít k dispozici studijní materiály. Pokud máte možnost, poptejte se na kurz někoho, kdo ho před vámi už někdy absolvoval.

** Rozhodují maličkosti** Stejně jako kurzy, liší se i jejich ceny. Jejich cena se pravidelně pohybuje v řádech několika tisíců. Jednoleté přípravné kurzy mohou dosáhnout až šesti tisíc, několika měsíční pak kolem tří tisíc. A vzhledem k tomu, že tyto ceny nejsou zrovna zanedbatelné, je nutné si dopředu zjistit, co všechno tato částka zahrnuje – zda dostanete studijní materiály zdarma, nebo si je budete muset dokoupit, jestli to při hodině bude pouze nudný výklad, nebo vás čekají i praktická cvičení. Zjistěte si, zda budete mít k dispozici cvičné přijímačky, nebo jestli můžete využívat i e-learningu. Při vašem výběru by měly rozhodovat i maličkosti. Proto radíme, bezpodmínečně si sežeňte skutečně komplexní informace ke kurzu. Možná vám to pomůže na vysokou školu.

Ale věřte, ani kurzy za několik tisíc vám nezaručí stoprocentní úspěch. Své zkušenosti s tím má i ** Aneta Fukešová**, která dnes už studuje 3. ročník pedagogické fakulty v Opavě, obor němčina. „Půl roku jsem navštěvovala přípravné kurzy v Brně, protože jsem se chtěla dostat do Brna na pedagogickou fakultu. Jezdila jsem tam každou sobotu, učili jsme se tam řešit příklady TSP, ze kterých měly být přijímačky. Kurzy mě pak zklamaly, protože do Brna jsem se nakonec stejně nedostala,“ popsala Aneta. Dodala, že štěstím bylo, že si podala ještě jednu přihlášku do Opavy, kde už třetím rokem studuje němčinu.

Další články k tématu