POROVNÁNÍ OBORŮ: Všeobecné lékařství - I. díl

11. 11. 2007 | O studijních oborech

Baví vás přírodní vědy a cítíte, že pomáhat lidem je Vaším posláním? Nevadí vám trávit dlouhé hodiny studiem, ani pohled na krev? Možná právě pro vás je potom určeno studium medicíny. V prvním díle dnešního speciálu se zaměříme na Všeobecné lékařství na 1., 2. a 3. fakultě Univerzity Karlovy. Ostatním fakultám se budeme věnovat ve II. dílu. Pozn. Článek byl aktualizován 5. 12. 2009

1. lékařská fakulta

http://www.lf1.cuni.cz

Přijímací zkoušky: Ověřují se znalosti z chemie, fyziky a biologie a píše se test všeobecných studijních předpokladů. Otázky vycházejí z modelových zadání, skripta je možné zakoupit na děkanátu fakulty. (Jde pouze o modelové otázky, jejich znění u přijímacích zkoušek může být pozměněno.) Z fyziky a chemie uchazeči budou řešit početní příklady. Zájemcům jsou dále doporučena alespoň základní znalosti latiny.

Úspěšnost uchazečů (2006/7): 27,4%

Den otevřených dveří: 9. ledna 2010

Přípravné kurzy: zde.

Modelové otázky k přijímacímu řízení: zde.

Názor studenta: M. K., 2. ročník, (dotazovaný si nepřál zveřejnění svého jména)

Jak ses připravoval na přijímací zkoušky? Zopakoval jsem si požadovanou látku z knížek Chemie (Biologie, Fyzika) v kostce a pak jsem dvakrát po sobě přečetl přijímačkové otázky. Celkem asi 14 dní učení.

Jaká je podle tebe úroveň výuky na tvé fakultě? Po nástupu na 1. LF mě překvapilo, že už od prváku se probírají zajímavá, a mnohdy i dost pokročilá, témata. Úroveň výuky je daná převážně vyučujícími. Nejlépe jsou na tom ti, kdo jsou, nebo byli, dostatečně spjati s praxí a mohou své klinické zkušenosti přinášet do výuky. Odříkávání textů knih na přednáškách a matoucí otázky u zkoušky tvoří odvrácenou stranu mince. Naštěstí zde ale poměrně převažuje ta lepší strana. Jsem se studiem spokojen a velmi mě baví.

Proč ses rozhodl jít na medicínu právě na tuto fakultu? Protože jsem v době nástupu již měl v Praze jisté závazky. Dalším faktorem bylo dobré jméno 1. LF a fakt, že brali hodně lidí (oproti 2. LF a 3. LF).

2. lékařská fakulta

http://www.lf2.cuni.cz/

Přijímací zkoušky: Zkouška je dvoukolová. První kolo přijímací zkoušky probíhá formou písemných testů z biologie, fyziky, chemie, a dále písemného testu všeobecných předpokladů pro studium medicíny. Druhé kolo přijímací zkoušky je ústní. Pohovor se koná se před tříčlennou komisí pedagogických pracovníků fakulty. Cílem této zkoušky je zjistit komunikační dovednost uchazeče, jeho schopnost obhájit vlastní názor a zájem o zvolený obor.

Předpokládaný počet přijatých: Ke studiu budou přijati uchazeči, kteří se podle počtu získaných bodů umístí na 1. až 150. místě a dále všichni, kteří dosáhnou stejného počtu bodů jako uchazeč na místě 150.

Úspěšnost uchazečů (2006/7): 17,6%

Den otevřených dveří: 23. ledna 2010

Další informace: Výuka na fakultě je rozšířena i o pediatrické obory; absolventi mohou nalézt uplatnění jako praktičtí lékaři či jako specialisté ve všech lékařských oborech.

Názor studenta: Vlastimil Š., 3. ročník (dotazovaný si nepřál plné zveřejnění svého jména) Jak ses připravoval na přijímací zkoušky? Tvrdě, týden podle vzorových otázek a zápisků z přípravného kur­zu.

Jaká je podle tebe úroveň výuky na tvé fakultě? Vysoká, máme tu spoustu kapacit jak v preklinické tak klinické sféře. Počet učitelů na žáka je lehce nadprůměrný a v nižších ročnících dokonce vysoce nadprůměrný (nabrali méně lidu).

Proč ses rozhodl jít na medicínu právě na tuto fakultu? Je to CUNI, je to v Praze (možnost spolupráce s AV, IKEM), má to tradiční curriculum (narozdíl od 3. fakulty) a není tu tak vysoká úmrtnost jako na 1. fakultě.

Výsledky ankety mezi studenty této fakulty, ve které hodnotili výuku, najdete zde.

3. lékařská fakulta

http://www.lf3.cuni.cz/

Přijímací zkoušky: Přijímací zkouška v předešlém řízení probíhala ve 2 kolech. 1. kolo představoval písemný test z biologie, fyziky a chemie. Rozsah požadovaných znalostí uvedených předmětů odpovídal učebním osnovám na gymnáziu. Ve 2. kole, čili na ústní zkoušce, se hodnotil všeobecný rozhled, motivace ke studiu, interpretace odborného textu a schopnost samostatného úsudku. Bez přijímacích zkoušek mohli být uchazeči přijati za dodržení následujících podmínek:

  1. Výsledný průměr všech známek uvedených na přihlášce ke studiu nesmí být vyšší než 1,20. Nezapočítává se maturitní vysvědčení. Kromě toho musí uchazeč absolvovat alespoň v jednom z posledních dvou let středoškolského studia výuku fyziky, chemie a biologie. Hodnocení uvedených předmětů nesmí být horší než chvalitebné po celou dobu studia.
  2. Bez přijímací zkoušky může být přijat rovněž uchazeč s průměrným prospěchem do 1,50, který se umístil v průběhu středoškolského studia do 5. místa včetně na celostátních olympiádách (případně do 7. místa na mezinárodních olympiádách) nebo do 3. místa v celostátních uměleckých soutěžích, dále do 3. místa při mistrovství České republiky ve sportovních disciplinách. Kromě toho musí uchazeč absolvovat alespoň v jednom z posledních dvou let středoškolského studia výuku fyziky, chemie a biologie. Hodnocení uvedených předmětů nesmí být horší než chvalitebné po celou dobu studia.

Pořadí uchazečů stanoví děkan fakulty podle shora uvedených kritérií. Bez přijímací zkoušky může být přijato maximálně 60 nejlépe hodnocených uchazečů. Aktuální informace o průběhu následujícího přijímacího řízení zatím nebyly zveřejněny.

Úspěšnost uchazečů (2006/7): 19,8%

Předpokládaný počet přijatých uchazečů (2010/2011): 150

Den otevřených dveří: 15.1.2010

Názory studentů: Jsou k dispozici v sekci Výuková anketa na stránkách fakulty.

Univerzita obrany

Všeobecné lékařství se zaměřením na armádu lze studovat na Univerzitě obrany v Brně. Podrobnější informace naleznete zde.