POROVNÁNÍ OBORŮ: Textilní tvorba

16. 10. 2009 | O studijních oborech

Je to pravda odvěká, že šaty dělají člověka. Předtím ale musí někdo vyrobit ony šaty a to tak, aby co nejlépe odpovídaly požadavkům zákazníka. Že to není práce jednoduchá, dokazuje i velké množství různých oborů zabývajících se textilní tvorbou. Můžete se sami přesvědčit, že podobné studium kromě návrhářství vyžaduje i znalosti z chemie či managementu.

Technická univerzita v Liberci, Fakulta textilní

Charakteristika oboru

Fakulta textilní nabízí celou řadu oborů, v českém i anglickém jazyce. V rámci programů Textil (Textile) a Textilní inženýrství (Textile Engineering) najdete obory tříleté bakalářské (Textilní materiály a zkušebnictví, Textilní materiály a technologie, Netkané textilie, Mechanická textilní technologie, Chemická technologie zušlechťování, Chemická technologie textilní, Textilní marketing, Textilní a oděvní návrhářství, Technologie a řízení oděvní výroby, Technické textilie), pětileté magisterské (Textilní technologie, Oděvní technologie, Netkané textilie, Chemická technologie textilní, Textilní materiálové inženýrství) i dvouleté magisterské navazující (Textilní technologie, Textilní materiálové inženýrství, Netkané textilie, Chemická technologie textilní, Textilní a oděvní technologie, Oděvní technologie), většinou v prezenčním i kombinovaném studiu.

Požadavky k přijímací zkoušce

V Liberci můžete očekávat dvoukolovou talentovou zkoušku, která zahrnuje představení domácích prací a druhé kolo, kdy uchazeč vypracovává úkoly zadané porotou. Některé obory zohledňují průměr známek ze střední školy a k přijetí postačuje pouze úspěšně absolvování písemného testu. Elektronickou přihlášku ke studiu naleznete zde.

Šance na přijetí: Fakulta textilní 78 % (k 2007/2008)

Více informací: Web fakulty

Univerzita Hradec Králové, Pedagogická fakulta: Uměleckořemeslné textilní disciplíny, Textilní tvorba

Charakteristika oboru

Uměleckořemeslné textilní disciplíny lze v Hradci Králové studovat jako tříletý bakalářský prezenční obor, v rámci programu Specializace v pedagogice. Rozhodnout se můžete také pro tříletý bakalářský prezenční obor Textilní tvorba.

Požadavky k přijímací zkoušce

Pro přijetí na obor Textilní tvorba musí uchazeč úspěšně absolvovat talentovou zkoušku (plnění zadaných úkolů), předložit asi 20 ukázek domácích prací, zúčastnit se ústního pohovoru a úspěšně absolvovat test z dějin umění a textilu. Uchazeč o přijetí na obor Uměleckořemeslné textilní disciplíny může rovněž očekávat talentovou zkoušku, musí předložit domácí práce, zúčastnit se ústního pohovoru absolvovat písemný test. Podrobnosti o průběhu zkoušky a přehled požadovaných pomůcek naleznete zde.

Šance na přijetí: 33 % (k 2007/2008)

Více informací: Web fakulty

Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická: Vlákna a textilní chemie

Charakteristika oboru

Univerzita nabízí dvouletý navazující magisterský obor Vlákna a textilní chemie v rámci programu Chemie a technologie materiálů, pouze v prezenčním studiu.

Požadavky k přijímací zkoušce

Pro přijetí do dvouletého magisterského programu musí uchazeč prokázat odpovídající znalosti z matematiky, fyziky a chemie.

Šance na přijetí: 64,6 % (k 2007/2008)

Více informací: Web fakulty

Pozor! Na školy s uměleckým zaměřením je třeba často podat přihlášky již během listopadu. Přijímací zkoušky se většinou konají již v únoru!

Zdroj k šancím na přijetí: Tutor

Další články k tématu

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Lékařství, pedagogika, práva… tyto obory se vám nejspíš vybaví, když se řekne vysokoškolské studium. To ale rozhodně není všechno, co vysoké školy nabízí. Třeba největší česká vysoká škola, Univerzita Karlova, má v nabídce téměř 900 studijních programů! My jsem pro vás vybrali pět oborů, o kterých jste ještě (pravděpodobně) neslyšeli, a které vás připraví na …

Podzim na Univerzitě Pardubice ve znamení akcí pro studenty a veřejnost

Podzim na Univerzitě Pardubice ve znamení akcí pro studenty a veřejnost

Všemi barvami podzimu bude od října hrát Univerzita Pardubice. Kromě toho, že tam startuje akademický rok, připravila škola také celou řadu akcí, a to nejen pro studenty. V plánu jsou besedy, přednášky a nebo třeba výstava obrazů. „Akademický rok vždy startujeme s novou energií a akcemi pro naše studenty i veřejnost. Univerzita Pardubice vzdělává zájemce všech …