POROVNÁNÍ OBORŮ: Technologie potravin

17. 12. 2010 | O studijních oborech

Vyznat se v potravinách, stát se odborníkem na jejich správnou konzervaci a složení, pracovat jako hygienik. Pokud vás podobná kariéra láká nebo pokud vás prostě baví chemie a rádi byste pro ni našli konkrétní a praktické využití, možná vás bude zajímat studijní obor technologie potravin.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně – Agronomická fakulta

Charakteristika oboru

Mendelova univerzita nabízí studium technologie potravin jako tříletý bakalářský studijní obor v prezenční formě v programu Chemie a technologie potravin. Obor se otevírá na Agronomické fakultě a po získání bakalářského titulu je možné pokračovat ve dvouletém navazujícím magisterském studiu, opět pouze v prezenční formě. V magisterském studiu si následně můžete zvolit jeden z oborů přímo navazujících na váš bakalářský studijní obor – Jakost a zdravotní nezávadnost potravin, Ekotrofologie a Technologie potravin.

Náplň studia

Na rozdíl od studia na pražské Vysoké škole chemicko-technologické si studenti Mendelovy univerzity nevolí specializace, ale musí absolvovat všechny odborné a většinu speciálních disciplín. Pokud jde o předměty, setkáte se tu například s chemií, fyzikou, matematikou, mikrobiologií, výživou člověka, hygienou potravin, ekonomikou, technologií masa, s potravinářským inženýrstvím nebo s laktologií. Počítejte nejen s přednáškami, ale také s cvičeními a laboratořemi.

Přijímací zkoušky

Na Agronomickou fakultu Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity se dostanete na základě vašeho studijního průměru za posledního 2,5 roku vašeho studia na střední nebo vyšší odborné škole. Podobně na magisterské studium se studenti přijímají na základě jejich studijních výsledků v bakalářském studiu. Pokud se chcete hlásit na kombinovanou formu studia, mohl by vás překvapit požadavek dvou let praxe u bakalářského a jednoho roku praxe u magisterského studijního programu.

Více informací najdete na http://www.af.mendelu.cz/cz

Vysoká škola chemicko-technologická – Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Charakteristika studia

Na Vysoké škole chemicko-technologické se otevírá obor Technologie potravin v rámci programu Chemie a technologie potravin jako tříleté bakalářské studium, narozdíl od Mendelovy univerzity je zde možné ho studovat kromě formy prezenční také v kombinované formě. V magisterském studiu obor s názvem „technologie potravin“ na této univerzitě nenajdete, zato si můžete vybrat ze tří příbuzných, více specializovaných oborů (konkrétně technologie mléka a tuků, konzervace potravin a technologie masa nebo chemie a technologie sacharidů). Po dokončení dvouletého navazujícího magisterského studia můžete pokračovat ve čtyřletém studiu doktorském.

Kde je možné studovat

Možná vás překvapí, že technologii potravin na Vysoké škole chemicko-technologické nemusíte nutně studovat v Praze, ale můžete se přihlásit také ke studiu ve Výukovém a studijním centru v Táboře nebo v Mostě-Velebudicích.

Náplň studia

Jako absolvent budete moci provádět kontroly v závodních nebo podnikových laboratořích potravinářského průmyslu, obsluhovat moderní přístrojovou techniku, provádět analýzy v kontrolních a inspekčních organizacích a podobně. Čeká vás studium chemie, matematiky, toxikologie, ekologie či biologie. Připravte se samozřejmě na povinné laboratoře.

Přijímací zkoušky

Podobně jako na Mendelově univerzitě Vysoká škola chemicko-technologická nepořádá přijímací zkoušky, důležitý je váš prospěch ze střední školy, konkrétně vaše výsledky z chemie a matematiky na výročních vysvědčeních z 1. – 3. ročníku a z pololetního vysvědčení ze 4. ročníku (dohromady tedy jde o osm známek). Pokud jste měli na střední škole málo hodin chemie nebo matematiky, jsou chybějící známky doplněny do počtu osmi známek prospěchem z biologie nebo fyziky.

Více informací najdete na http://www.vscht.cz/…emci/vitejte

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta technologická

Charakteristika studia

Chcete-li získat z technologie potravin doktorát, hlásit se můžete i na Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, kde je vypsáno čtyřleté doktorské studium tohoto oboru v kombinované i prezenční formě, a to opět v programu Chemie a technologie potravin.

Více informací najdete na http://web.utb.cz/?…

Zdroj: webové stránky výše uvedených univerzit

Zdroj fotografií: Stock Xchng

Další články k tématu

Vyzkoušejte si obory budoucnosti na VŠCHT - DOD 27. a 28. ledna

Vyzkoušejte si obory budoucnosti na VŠCHT - DOD 27. a 28. ledna

Chemická kybernetika, biochemie a mikrobiologie, environmentální analýza či vodíkové technologie a nanomateriály. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze pořádá 27. a 28. ledna 2023 dny otevřených dveří, na nichž představí zájemcům široké spektrum studijních programů budoucnosti. Kromě toho čekají na návštěvníky exkurze po špičkově vybavených výzkumných laboratořích, prohlídky jedné z nejstarších mineralogických sbírek u nás či návštěva výzkumného …

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Pět vysokoškolských oborů, o kterých jste ještě neslyšeli

Lékařství, pedagogika, práva… tyto obory se vám nejspíš vybaví, když se řekne vysokoškolské studium. To ale rozhodně není všechno, co vysoké školy nabízí. Třeba největší česká vysoká škola, Univerzita Karlova, má v nabídce téměř 900 studijních programů! My jsem pro vás vybrali pět oborů, o kterých jste ještě (pravděpodobně) neslyšeli, a které vás připraví na …

Nového rektora UTB čeká boj o prezenční výuku

Nového rektora UTB čeká boj o prezenční výuku

Novým rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně byl zvolen proděkan Fakulty aplikované informatiky Milan Adámek. Ve volbě porazil stávajícího rektora univerzity Vladimíra Sedlaříka. Adámek se funkce ujme 15. prosince, jmenovat ho musí ještě prezident Miloš Zeman. „Řeknu otevřeně, že výsledek mě překvapil. Zkušenosti, které jsem nabyl za uplynulých 25 let působení na vysoké škole, se …