POROVNÁNÍ OBORŮ: Metalurgie

3. 8. 2009 | O studijních oborech

Možná, že o významu slova metalurgie má mnoho lidí jen nejasné povědomí, nebo o něm dokonce nikdy neslyšeli. Za všechny ty, kdo už o metalurgii něco vědí, tedy jen lakonicky prozraďme, že jde o obor, bez jehož existence bychom dnes asi byli stále někde na úrovni eneolitu… A kde že lze u nás takový obor studovat? (článek byl aktualizován 1. 12. 2009)

Krátce o metalurgii

Prapůvodní poznatky z oboru metalurgie (též hutnictví) začal člověk poprvé využívat už v době bronzové, tedy přibližně ve 3. tisíciletí př. n. l. Někdy se však za první ručně opracovaný kov považuje také zlato, které bylo známé ještě dříve. Stěžejním zájmem oboru metalurgie v jeho současné podobě je pak, velmi zjednodušeně řečeno, zpracování a výroba železa, oceli a barevných kovů a také vývoj a postupná inovace k tomu využívaných technologií.

Kde metalurgii studovat

Metalurgii můžete studovat nejen na přímo jí zasvěcené fakultě v Ostravě, ale také například v rámci strojních fakult v Plzni či v Liberci. Z chemického hlediska se jí pak lze zabývat třeba na pražské Vysoké škole chemicko-technologické.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství

Bakalářský studijní program: Metalurgické inženýrství
Obory: Technologie výroby kovů, Slévárenské technologie, Technologie tváření a úpravy materiálu, Tepelná technika a životní prostředí, Umělecké slévárenství (P/K; 3 roky)

Navazující magisterský studijní program: Metalurgické inženýrství
Obory: Technologie výroby kovů, Slévárenské technologie, Technologie tváření a úpravy materiálu, Tepelná technika a průmyslová keramika (P/K; 2 roky)

O studiu

V prvním semestru bakalářského cyklu je obsah studia společný pro všechny studenty fakulty. Jejich rozřazení ve druhém semestru pak vychází nejen z jejich projeveného zájmu o danou specializaci, ale respektuje i kapacitní možnosti jednotlivých studijních oborů. Proto se rozřazení provádí formou výběrového řízení. Samotné studium se zaměřuje nejen na zevrubné teoretické zvládnutí oboru, ale i na praktické vzdělávání odborníků a jejich možnost okamžitého uplatnění. Fakulta však nabízí i možnost navazujícího magisterského studia. Mezi předměty teoretického základu patří předměty z oblasti matematiky, fyziky či chemie. Z průřezových předmětů student narazí například na ekonomiku a ze všeobecně technických předmětů třeba na nauku o materiálu, výpočetní techniku, elektrotechniku a elektroniku, teorii technologických procesů, automatizaci aj. Další předměty jsou zaměřeny mj. na oblasti teorie a technologie výroby a zpracování železa, oceli a neželezných kovů, slévárenských technologií, teorie a technologie tváření a úpravy materiálů, tepelné techniky a životního prostředí.

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky se nekonají, studenti jsou přijímání se zřetelem na studijní výsledky ze střední školy, a to zejména z profilových předmětů.

Uplatnění absolventů

V závislosti na zvoleném oboru se absolventi uplatňují ve firmách a státních podnicích působících v oblasti technologií výroby, zpracování a odlévání oceli, dále ve slévárenství či v podnicích zabývajících se nejrůznějšími technologiemi a formami tváření a úprav materiálů. Obor Tepelná technika a životní prostředí své studenty připravuje pro práci v podnicích z oblasti tepelné techniky a dějů (včetně např. využití tepelné energie), spalovacích procesů, stavebních hmot atp. Umělecké slévárenství studentům poskytuje předpoklady pro práci jak v humanitně-uměleckých oborech, tak v oborech technických. Uplatnit se tak mohou např. ve slévárnách zabývajících se odléváním uměleckých odlitků nebo na středně technických pozicích ve slévárnách průmyslového charakteru.

Web: www.fmmi.vsb.cz

Obor metalurgie se, velmi zjednodušeně, zabývá zpracováním a výrobou železa, oceli a barevných kovů a také vývojem a inovacemi k tomu využívaných technologi foto: Stock.XCHNG
 Obor metalurgie se, velmi zjednodušeně, zabývá zpracováním a výrobou železa, oceli a barevných kovů a také vývojem a inovacemi k tomu využívaných technologi (foto: Stock.XCHNG)

Západočeská univerzita v Plzni

Fakulta strojní

Navazující magisterský studijní program: Strojní inženýrství
Obory zaměřené na metalurgii: Materiálové inženýrství a strojírenská metalurgie (P/K; 2 roky)

O studiu

Studenti programu Strojní inženýrství jsou vzděláváni tak, aby mohli úspěšně pokračovat ve studiu navazujícího dvouletého magisterského cyklu (oproti programu Strojnictví, které je zaměřeno „profesně“ a má již předem přesně definovaná zaměření studia). Náplň prvního ročníku studia Strojního inženýrství je totožná s programem Strojírenství, ale od druhého ročníku už musí jeho studenti Strojního inženýrství absolvovat i další teoretické předměty, které je mají připravit právě pro následné studium v magisterském stupni. Následný magisterský obor vzdělává své posluchače zejména v oblastech strojírenské výroby (strojírenská metalurgie, výběr a zpracování konstrukčních materiálů, automatizace a projektování výrobních procesů ap.). V průběhu studia se může student zaměřit na materiálové inženýrství nebo strojírenskou metalurgii (technologii tváření, slévárenství a svařování). Absolvent může nabyté znalosti mohou využít v různých sférách hospodářství včetně výzkumu a soukromého podnikání.

Přijímací zkoušky

Uchazeči o studium v navazujícím magisterském programu podstoupí zkoušku ze všeobecného strojírenského základu. Kromě výsledků přijímacího řízení budou posuzovány i výsledky předcházejícího bakalářského studia.

Uplatnění absolventů

Absolvent navazujícího studia Materiálového inženýrství a strojírenské metalurgie se může realizovat v tvůrčí technické práci v oblasti správného využívání materiálů. Uplatnit se může například ve firmách a institucích zabývajících se materiálovým výzkumem, a to jak kovových, tak i nekovových materiálů. Absolvent dále může zastávat různé technické a řídicí funkce v technologických provozech v oblasti slévárenství, tváření a svařování, ale i na pracovištích, která se zabývají simulací metalurgických pochodů.

Web: www.fst.zcu.cz

Další školy

Poznatky z oboru metalurgie se přednášejí také na jiných vysokých školách, ačkoli v těchto případech už jde spíše o dílčí předměty nebo studijní oblasti, nikoli přímo o obory či programy. O metalurgii se tak můžete něco více dozvědět například na Fakultě chemické technologie Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, a to v rámci bakalářského studijního programu Aplikovaná chemie a materiály, oboru Chemie a technologie materiálů, a zejména pak v rámci navazujícího magisterského programu Chemie materiálů a materiálové inženýrství, oboru Kovové materiály tamtéž. Své znalosti o metalurgii si ovšem můžete rozšířit také třeba na Technické univerzitě v Liberci, konkrétně na tamní Fakultě strojní. Ta v rámci svého navazujícího magisterského programu Strojírenská technologie nabízí mj. specializace jako strojírenská metalurgie či tváření kovů a plastů (více o nich se dozvíte po zadání slova „metalurgie“ do vyhledavače na stránkách fakulty). S metalurgií se však potkáte prakticky v každém oboru, který se zabývá složením a vlastnostmi kovových materiálů (fyzikálními i chemickými), jejich zpracováním, tvářením a obráběním, technologiemi při tom užívanými apod.

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult