Polární expedice na Svalbard 2011 začíná

5. 7. 2011 | Tiskové zprávy

V době od 3. července 2011 do 3. října 2011 se uskuteční další polární expedice Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na Svalbard. Expedice pod vedením doc. Josefa Elstera se účastní celkem 27 pracovníků, kteří se na stanici v půběhu letní sezóny vystřídají.

Výzkumná stanice Jihočeské univerzity se nachází v oblasti zálivu Petunia – Billefjorden, Isfjorden cca 60 km severně od správního střediska Svalbardu – Longyearbyenu. Výzkumná stanice je jednou z nejseverněji položených vědeckých základen, leží téměř na 79° s.š. (GPS souřadnice stanice: 78°40´N, 16°30´E).

V průběhu července se bude na stanici pohybovat také celkem 24 studentů – účastníků kurzu polární ekologie. Studenti absolvovali v týdnu 13. –17. června teoretický kurz v Českých Budějovicích (informovali jsme na http://ju-portal.jcu.cz/…du-v-arktide ) a během července absolvují praktickou část kurz přímo na výzkumné stanici. V termínu od 8. do 19. července proběhne část kurzu zaměřená na geovědní obory (12 studentů) a v termínu od 23. července až 2. srpna proběhne biologická část kurzu (12 studentů). Studenti se budou účastnit terénních výzkumných prací ve spolupráci s vědeckými pracovníky. Budou se podílet na již probíhajících výzkumech a zároveň zrealizují vlastní výzkumný miniprojekt – vždy v souladu se svým odborným zaměřením.

Letošní expedici zahajuje šestičlenný tým, který má za úkol připravit stanici na příjezd ostatních pracovníků a především studentů. Prioritou bude po zimě připravit chatu a především transportovat materiál dovezený z Českých Budějovic polským ledoborcem Horizont do blízkosti stanice.

Nejvyšší obsazenost dosáhne stanice v průběhu července, kdy k obvyklé posádce přibyde vždy 12 studentů. V tomto období se bude na stanici pohybovat kolem 20 lidí. Průměrná obsazenost během srpna bude cca 6–7 osob a během září bude sezonu končit skupina 3 lidí. Stanice se zazimuje koncem září a 3. října opouští Svalbard poslední člen výpravy.

Cílem expedice pro letošní sezónu je vedle organizace kurzu pro studenty v červenci především pokračující práce na již započatých experimentech a měřeních. Tyto již probíhající experimenty a měření zahrnují především experiment s otevřenými skleníčky (tzv. open top chambers), které simulují vliv modelovaného oteplení atmosféry na biodiverzitu lokální tundrové vegetace (především řas, sinic a mechů) a zároveň umožňují sledovat fyziologické reakce rostlin na tuto disturbanci. Dále budou pokračovat měření fyziologických procesů některý rostlinných druhů a jejich adaptaci na specifické klimatické podmínky (souvislé sluneční záření během polárního dne, nízké teploty, vysychání atd.). Skupina parazitologů bude pokračovat v započaté práci a zkoumat specifika životního cyklu parazitů ryb a měkkýšů.

Vedle pokračujících aktivit bude letos startovat monitoring bilance ledovce Bertil. Na této aktivitě se podílí především spolupracovníci z Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Karlovy v Praze. Během celé sezóny budou probíhat meteorologická pozorování a hydrologická měření vodních toků v oblasti Petuniabukta. Doplní se automatický kontinuální monitoring klimatických parametrů a nově se založí automatický hydrologický monitoring vybraných vodních toků a jezer.

V průběhu expedice se budeme v rámci technických možností snažit zveřejňovat aktuální zprávy o dění na stanici a probíhajících pracích, a snad také fotografie a videa z terénu. Aktuality ze Svalbardu bude možné během léta zachytit také na stanici Českého rozhlasu Leonardo a na iDnes.

Ze sdělení Jana Kavana / Centrum polární ekologie

Více také na EXPEDICE na Svalbard 2011 ZAČÍNÁ

Co je Centrum polární ekologie?

Centrum polární ekologie je součástí Katedry biologie ekosystémů, Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (CPE). Hlavním posláním CPE je poskytování pravidelné vysokoškolské výuky Polární ekologie a přidružených oborů (studium života v extrémních podmínkách polárních oblastí zahrnující mikrobiologii-algologii, botaniku, zoologii-parazitologii, fyziologii a molekulární biologii a fyzické geografie polárních oblastí zahrnující klimatologii, glaciologii, geologii, geomorfologii a hydrologii polárních oblastí). Dalším posláním centra je vědecký výzkum v oborech neživé i živé přírody polárních oblastí, především v již jmenovaných oborech.

Pravidelné informace zasílané z centra výzkumu budou zveřejňovány na webu Jihočeské univerzity ve složce Vnější vztahy – Novinky.
Hana Bumbová, tisk. mluvčí JU, 30.6.2011

Kontakt do neděle: J. Kavan: 721698885 a doc. Elster: 384 721 156.