Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

25. 9. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

studentská stáž
Stáž je výborný způsob, jak během studia získat užitečné pracovní zkušenosti, nové kontakty a třeba si i něco přivydělat. Pro některé studenty je pak stáž vstupenkou k vysněnému zaměstnání. Na co byste se měli na první stáži zaměřit a čemu se naopak obloukem vyhnout?

Nesrovnávejte se s ostatními

Někteří stážisti mohou mít víc zkušeností než vy nebo se chovat sebevědoměji, ale je důležité si pamatovat, že jste se oba dostali na tutéž stáž. Nepochybujte o sobě. Snažte se ostatní stážisty vnímat jako vaše potenciální přátele, ne soupeře. Někdy se může zdát, že si vedou lépe než vy. Vy se ale musíte soustředit na to, abyste sami za sebe odvedli co nejlepší práci. Nemá smysl se stresovat kvůli něčemu, nad čím nemáte žádnou kontrolu.

Ptejte se, ptejte se, ptejte se

První týden stáže sedíte na poradě a váš nadřízený začne mluvit o věcech, kterým vůbec nerozumíte. Bojíte se ho přerušit, takže raději neříkáte nic a slíbíte si, že to nakonec rozlousknete sami. Ve skutečnosti byste měli udělat pravý opak. Váš šéf je tam totiž právě od toho, aby vám vysvětlil věci, kterým nerozumíte. Navíc tím ukážete, že jste aktivní a chcete se o místě, kde pracujete, dozvědět víc.

Vybudujte si vztah se šéfem

Váš nadřízený tam není jenom proto, aby vám říkal, co máte dělat. Může vás rovněž mnohé naučit, dát vám užitečné rady, jak získat po absolvování školy práci, a někdy vám dokonce v budoucnu pomoct získat stálé zaměstnání. Nebojte se ho také požádat o reference, které můžete využít po studiu. K nadřízeným se chovejte s respektem, ale přátelsky, buďte profesionální, ale otevření.

Když se vám to nelíbí, nedělejte to

Pokud jste si našli stáž a první co vás napadlo bylo „no, je to lepší než nic“, zařaďte rychle zpátečku. Smyslem stáže je totiž naučit se co nejvíc nových věcí a získat nové zkušenosti. Toho ale obtížně dosáhnete, pokud pracujete pro společnost, se kterou ve skutečnosti nechcete mít nic společného. Hledejte stáže, které vzbudí váš opravdový zájem.

Nezapomeňte navazovat kontakty

Networking! To slovo už jste slyšeli aspoň tisíckrát – a z dobrého důvodu. Navazování kontaktů je důležitou součástí každé stáže. Někdy vám totiž „kontakty“ mohou pomoct v budoucnu získat zaměstnání. Nezapomínejte se kromě práce proto také bavit se svými kolegy, ostatními stážisty, i vašimi nadřízenými. Nejenže se od ostatních můžete mnohé naučit, ale také si mezi nimi můžete najít nové přátele, kteří sdílí podobné zájmy a kariérní cíle.

Žádný učený z nebe nespadl

Většina studentů na první stáži se cítí být pod obrovským tlakem. Dělat chyby je ale lidské. Jedině tak se zdokonalíte a naučíte se, na co si dávat pozor. Pokud se budete selhání příliš obávat, akorát vám to zabrání vyzkoušet nové věci a realizovat smělé nápady, které by vás mohly kariérně posouvat dál.

Zůstaňte organizovaní

Ať už používáte klasický diář nebo aplikaci v mobilu, zapisujte si do ní všechny školní i pracovní povinnosti. Když si všechno zapíšete, bude pro vás snazší si čas rozvrhnout tak, abyste se nemuseli příliš stresovat. Hlavně si nezapomínejte zapisovat všechny uzávěrky, protože promeškat důležitý termín je jednou z nejhorších nočních můr každého studenta/ stážisty.

Buďte sami sebou… a bavte se

V práci byste se měli chovat profesionálně a platí to i pro stáž. Neznamená to ale, že se musíte přetvařovat. Nebojte se bavit se svými kolegy, čas od času si zavtipkovat a jednoduše si vychutnávat nové zážitky, které vám stáž přinese.

 

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Životopis je při hledání práce klíčovým dokumentem. Může ukázat, že právě vy jste tím nejlepším možným kandidátem pro danou práci. Tedy v případě, že si na jeho psaní dáte záležet. Když píšete životopis, měli byste znát společnost, v níž chcete pracovat, a životopis ji strukturovat na míru. Kromě toho jsou i další věci, které můžete …

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál. Vytvořte si nový rozvrh Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu …

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Portálu LinkedIn se občas přezdívá Facebook pro profesionály. Cílem této sociální sítě je propojovat lidi z příbuzných oborů či s podobnými pracovními zkušenostmi. Kromě toho slouží k inzerování pracovních pozic a umožňuje na ně i odpovídat. Na LinkedIn je momentálně necelých 67 milionů uživatelů. Jak tedy uspět u potenciálního zaměstnavatele se svým profilem v tak obrovské …