Nevzali mě na VŠ. Co teď?

29. 6. 2015 | Pro uchazeče na VŠ

Možná je to vaše noční můra už od začátku školního roku. Co dělat, když vám přijetí na vaši vysněnou vysokou školu o pár bodů uteče? Dáme vám pár užitečných tipů, jak se s danou situací vypořádat.

Nepodléhejte panice

V první řadě si z nepřijetí nedělejte až tak těžkou hlavu. Pokud jde o školu například technického zaměření, je pravděpodobné, že se o prázdninách bude konat ještě druhé kolo přijímacích zkoušek. Zkuste tedy napřít všechny síly tímto směrem a doučit se to, co vám u prvního kola nešlo. Pokud se druhé kolo nekoná a vy jste si jisti, že chcete studovat jen a pouze na dané univerzitě, nezbývá, než to zkusit za rok znovu.

Podobnost čistě náhodná

Další možností je prozkoumat webové stránky univerzit a pátrat. Třeba objevíte podobný obor, na který se třeba ještě koná druhé kolo. Rok můžete pak studovat tento obor a podat si přihlášku na obor původní. Je ale důležité si uvědomit, že na vystudování bakalářského stupně máte státem hrazené čtyři roky. Měli byste si tedy být jisti, že onen druhý obor zvládnete za tři roky vystudovat, pokud rok již věnujete oboru prvnímu. Anebo se připravit na možnost úhrady školného za překoročení dané délky studia.

Nulťák

Můžete také zvolit nultý ročník – ať už jde o medicínu či o práva, rozhodně se lépe připravíte na přijímací zkoušky a během onoho roku si navíc můžete ujasnit, zda je daný obor pro vás to pravé či ne. „Během nultého ročníku jsem se rozhodla, že na medicínu vlastně nechci,“ říká Natálie Krátká (22) studentka 1.LF UK v Praze. „Přihlásila jsem se tedy na obor všeobecná sestra na 1. lékařské fakultě UK. Hlásila jsem se i na medicínu, ale v průběhu roku jsem si to rozmyslela. Na přijímací zkoušky jsem šla, ale už jsem se nedívala na výsledky, abych nebyla ovlivněná v mém rozhodnutí dělat zdravotní sestru.“

Rok k dobru

Pokud vám žádná z daných možností nevyhovuje, můžete rok, který zbývá do dalších přijímaček věnovat zlepšení cizího jazyka na jazykové škole. Při pomaturirním studiu získáte status studenta a máte tak státem hrazené zdravotní pojištění, vztahují se na vás daňové úlevy, studentské slevy na dopravu a další výhody. Navíc mnoho jazykovek poskytuje slevu na školném, podáte-li přihlášku do konce června. Nebo zkuste některou z nepřeberného množství vyšších odborných škol. Můžete samozřejmě vyrazit i do zahraničí či si najít zaměstnání a začít vydělávat. Měli byste si ale uvědomit, že pokud se chcete na další přijímací zkoušky pořádně připravit, musíte si na to najít čas, což se vám nemusí v těchto případech vždy podařit. Během „volného“ roku ale také, pokud nebudete zaměstnanci na plný úvazek, možná budete mít víc času na své koníčky, než jste měli na střední škole. Takový rok prostě není k zahození. Rozhodnutí, jak s ním naložíte a jak ho využijete, je jen na vás.

zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu