Na privát, či na kolej?

9. 8. 2012 | Přijímací řízení

Již během letních prázdnin začnou, zvláště budoucí prváci, řešit následující dilema: na kolej, či na privát? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých typů bydlení? Jaké jsou ceny v hlavních univerzitních městech České republiky? Všechny potřebné informace naleznete níže.

Kolej

Mnoho studentů jde na kolej s vidinou jedné nekončící párty. Ze zkušeností lidí kolem sebe vím, že ne na každé koleji se paří každý den až do rána a pokud ano, většinou se stane, že vás to omrzí. Pokud patříte mezi komunikativní lidi, kteří se rádi baví a poznávají nové lidi, tak pobyt na koleji vřele doporučuji. Vyplatí se obzvlášť, když se stěhujete do nového města, kde téměř nikoho neznáte. Pokud ovšem dáváte přednost klidu a při učení vás vyruší sebemenší šum, tak bych být vámi popřemýšlela spíše o privátu.

„První rok na vysoké škole jsem se rozhodla pro ubytování na koleji. Do Brna jsem se přestěhovala s několika přáteli, ale chtěla jsem samozřejmě poznat nové lidi nejen ze své fakulty. Svého rozhodnutí nikterak nelituji, ale těším se, až si od září vyzkouším život na privátu.“ vypráví studentka Mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Lyudmyla Tysyachna.

Ceny kolejí Karlovy, Masarykovy, Palackého a Západočeské univerzity se liší. Obecně platí, že čím větší město, tím dražší koleje (celkově dražší prostředí). Ceny se dále liší kolej od koleje. Hlavním kritériem pro výši ceny je množství lůžek na pokoji, dostupnost sociálního zařízení a kuchyňky. Platí, že pokoje po čtyřech budou vždy levnější než pokoje pro jednoho či dva. Přesné ceny jednotlivých univerzitních kolejí naleznete zde: Karlova, Masarykova, Palackého, Západočeská.

Privát

Pokud si vyberete ubytování formou privátu, musíte vyřešit zásadní otázkou – s kým půjdu na byt? Uvědomte si, že ne s každým dokážete vydržet každý den. I na sebelepšího kamaráda během prvního měsíce společného bydlení vyjdou na světlo zlozvyky, které vás začnou štvát. Může to být zvednuté prkénko, noční tajné nálety na ledničku, po kterých zůstanou špinavé otisky po celé kuchyni nebo jen jinak natočený toaletní papír. Jsou to maličkosti, ale pokud jdete bydlet s někým, s kým jste ještě nebydleli, tak věřte, že dříve či později se něco takového objeví.

„Do Brna jsem se stěhovala s přítelem, takže pro mne byl privát jasná volba. Nejdříve jsme bydleli asi 15 minut od centra Brna, ale nesedli jsme si s novými spolubydlícími a tak jsme se po necelém půl roce přestěhovali více do centra. Mám teď vše blízko, byt byl za dobrou cenu a spolubydlící se zatím zdají mnohem lepší než ti předešlí.“ vysvětluje Adéla Beranová, studentka Mediálních studií a žurnalistiky a Politologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Ceny bytů jsou většinou nižší než ceny kolejí. Ale záleží případ od případu. Když budete jeden rok na kolejním pokoji se třemi dalšími spolubydlícími a rok na to se rozhodnete, že chcete velký pokoj sám pro sebe v centru města, připravte se, že za byt zaplatíte více. Hledat privát můžete jak na stránkách jednotlivých univerzit, tak na specializovaných serverech jako například studentskebydle­ni.cz, studentreality.cz nebo bezrealitky.cz.

Zdroj fotografie: sxc.hu

Další články k tématu