Která univerzita je ta "nej"?

7. 3. 2009 | Aktuality

Na Karlově univerzitě se vyplatí studovat medicínu a práva, na Masarykově sociologii, psychologii či chemii a informatiku, ekonomii na Vysoké škole ekonomické, strojírenství mají stejně kvalitní VUT i ČVUT, které navíc nabízí nejlepší architekturu. Takové jsou závěry plynoucí z žebříčku vysokých škol, který zveřejnily Hospodářské noviny.

Žebříček, sestaven jako pomoc na poslední chvíli, která měla ulehčit rozhodování studentů ohledně podávání přihlášek, však vyvolal značné pochyby. Prvním zarážejícím faktem bylo, že stejný žebříček dopadl minulý rok pro mnohé obory jinak. Je možné, aby se kvalita škol během roku tak zásadně změnila?

Nejčastější výtkou bylo využití neověřitelných neveřejných dat. Tato data samy školy dodávaly agentuře Moog and Partner. Některá kritéria hodnocení navíc byla změněna, či úplně zrušena. Mnohé fakulty se cítily poškozené, zejména Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK, který – ač loňský vítěz – nebyl díky nedodání dat vůbec hodnocen. „Letošní žebříček pro ekonomii byl i pro nás lekce,“ uvedl Tomáš Tomáš Němeček a přislíbil vše pro příští rok napravit.

Žebříček vysokých škol je téma, které se objevuje v médiích každým rokem. Kromě Hospodářských novin se ho v minulosti pokusily zpracovat i Lidové noviny a MF Dnes.

Ve světovém žebříčku se z českých univerzit nejvýš umisťuje tradičně Univerzita Karlova (201–302. místo).

Více informací na: www.ihned.cz http://www.arwu.org/ http://domaci.ihned.cz/…koly-v-cesku