Jak napsat motivační dopis

5. 4. 2013 | Přijímací řízení

Napsat poutavý motivační dopis je umění. A zároveň nezbytná nutnost při hledání zaměstnání či pracovní stáže, ale i třeba výběrovém řízení na zahraniční pobyt jako Erasmus. Jak na něj?

Cíl motivačního neboli průvodního dopisu je zřejmý. Chceme přesvědčit budoucího zaměstnavatele nebo školní komise, pozvěte mě k pohovoru, respektive udělte mi stipendium. Jsem přece nejvhodnější kandidát a přesně ta osoba, kterou hledáte. Průvodní dopis je součástí životopisu a rozvíjí ho. Slouží jako vaše reklama. Na několika málo řádcích musíte vysvětlit svou motivaci a vaše přednosti, které vás předurčují k tomu, abyste vytoužené místo získali.

Náležitosti motivační dopisu

Motivační dopis by měl být krátký, výstižný a strukturovaný. Personalisté nechtějí číst dlouhé traktáty plné klišé a bezobsažné vaty. Délka dopisu je maximálně jedna strana formátu A4, optimálně ještě méně. Nezapomínejte, že se jedná o formální korespondenci, takže se vyvarujte hovorovým výrazům, překlepům, gramatickým chybám. Na každý inzerát sepište nový dopis, který bude přesně odpovídat požadavkům na danou pozici.

Průvodní dopis má jasně strukturovanou osnovu:

  • Každý dopis začínáme oslovením a ani ten motivační není výjimkou. Vhodné je adresovat ho konkrétní osobě, bohužel ne vždy známe jméno. Následuje krátká pasáž, ze které se příjemce dozví, proč píšete a na jakou pozici se hlásíme. Na úvod stačí jedna, dvě věty.
  • Následují stěžejní odstavce, které obsahují nosné sdělení o vašich znalostech a dovednostech s ohledem na požadované předpoklady. Zodpovězte zásadní otázku, proč chcete ve firmě pracovat, neboli zdůvodněte vaši motivaci. Vyplatí se neopakovat pouze suché informace z pracovního životopisu. Naopak snažte se fakta z životopisu okořenit. Vypíchněte hmatatelné pracovní úspěchy a úkoly na kterých jste se podíleli. Čím konkrétnější budete, tím lépe.
  • Závěr dopisu je věnován pobídce k pozvání na pohovor. Nesnažte se být podlézaví nebo naopak přehnaně sebevědomí. Na úplný konec připojte kromě svého jména i kontaktní údaje. Pokud motivační dopis posíláte poštou, nezapomeňte ho podepsat.

Příklady motivačních dopisů

Foto: sxc.hu

Další články k tématu

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Stáž je výborný způsob, jak během studia získat užitečné pracovní zkušenosti, nové kontakty a třeba si i něco přivydělat. Pro některé studenty je pak stáž vstupenkou k vysněnému zaměstnání. Na co byste se měli na první stáži zaměřit a čemu se naopak obloukem vyhnout? Nesrovnávejte se s ostatními Někteří stážisti mohou mít víc zkušeností než …

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Šest tipů, jak napsat nejlepší CV a získat práci

Životopis je při hledání práce klíčovým dokumentem. Může ukázat, že právě vy jste tím nejlepším možným kandidátem pro danou práci. Tedy v případě, že si na jeho psaní dáte záležet. Když píšete životopis, měli byste znát společnost, v níž chcete pracovat, a životopis ji strukturovat na míru. Kromě toho jsou i další věci, které můžete …