Jak být lepším člověkem? Odpověď hledají odborníci na univerzitě

6. 5. 2023 | Stojí za přečtení

Ekologie, zdravá strava, nebo pohyb
Ekologie, zdravá strava, nebo pohyb. Proč si někteří lidé vybírají lepší možnost a jiní naopak tu horší? Odpověď hledají odborníci z britské univerzity Sheffield Hallam, kteří zároveň zkoumají způsoby, jak lidi povzbudit, aby změnili své chování a zvyky k lepšímu.

 „Chování je důležité pro překonání celé řady výzev, kterým jako lidstvo čelíme. Často ale jeho vliv podceňujeme,“ vysvětluje psycholožka Maddy Ardenová z sheffieldské univerzity.

Jedním z klíčů k pochopení lidského chování je takzvaný COM-B model. Pomoci něj lze sledovat souvislosti mezi dovednostmi, příležitostmi a motivací konkrétního člověka a jeho chováním a volbami. O tomto modelu učí své studenty na univerzitě Jenny Porrittová, která na výzkumu lidského chování spolupracuje s Ardenovou.

Výzkumnice pomocí modelu zkoumaly konkrétní problém: jak přimět lidi, aby místo autem jezdili na krátké vzdálenosti na kole. Podle COM-B modelu je v této konkrétní situaci nezbytnou dovedností umět či fyzicky zvládnout jízdu na kole. Příležitostí pak může být vhodná trasa a motivací například zhubnutí nebo omezení vlastní uhlíkové stopy.

Výzkumnice došly k závěru, že i lidé, kteří měli potřebné dovednosti, možnosti a motivaci, nevyměnili auto za kolo, dokud nebyli vyzváni k tomu, aby změnu zavedli na konkrétní trase, kterou běžně absolvují. „Plánování té konkrétní trasy byl zásadní krok ke změně,“ uvedla k tomu Ardenová. „To, že lidé ví, že je něco správné, ke změně nestačí,“ dodala psycholožka. Psychologie a studium chování by se tak podle ní měly stát nedílnou součástí procesů společenských změn. Mimo jiné i kampaní za zdravější životní styl nebo k očkování.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

Hraní hudby v dětství pozitivně ovlivňuje mysl ve stáří, tvrdí studie

Hraní hudby v dětství pozitivně ovlivňuje mysl ve stáří, tvrdí studie

Vědcům se podařilo najít spojení mezi hraním na hudební nástroj v dětství a mentální kondicí v seniorském věku. Podle studie konané na Univerzitě v Edinburghu má hudba pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku. Vědci ze skotské univerzity testovali dvě skupiny lidí. V té první byli senioři, kteří v dětství hráli na hudební nástroj. V té druhé ti, kteří se hraní …

Úsměvem se můžeme dopracovat ke štěstí, naznačuje experiment

Úsměvem se můžeme dopracovat ke štěstí, naznačuje experiment

Po desetiletích výzkumu a debat se psychologové možná shodnou na tom, že úsměv dokáže zlepšit náladu. Důkazem má být rozsáhlý experiment vědce Nicholase Colese z prestižní americké Stanfordovy univerzity. Experimentu se účastnilo 4000 lidí z 19 zemí, kteří byli rozděleni do tří skupin. První z nich držela tužku mezi zuby, aby aktivovala svaly používané k úsměvu. Druhá skupina napodobovala …