Jak být dobrým studentem

30. 12. 2018 | Studentský život

S novým rokem začínáme všichni s čistým štítem. Hříchy uplynulých dvanácti měsíců už jsou zapomenuty a nastává ideální doba na to, skoncovat se starými studijními zlozvyky. Jak ale udělat z lajdáka premianta? Jednoduše! Stačí, když se budete řídit našimi pěti radami.

1. Nechlastejte

Znáte to: zapařit, jít na přednášku s kocovinou a další den to samé znovu. Takový studentský koloběh života. Jenže alkoholici to nikdy nikam nedotáhnou… Nu dobře, o tom by se dalo polemizovat. Každopádně nebude na škodu, když alko dny sem tam proložíte nealko dny. Minimálně vám poděkují vaše játra.

2. Jezte zdravě

Luštěniny, bílkoviny, cereálie, vitamíny, minerály – prostě všechny ty věci, které v instantních nudlích nenajdete. Bez nich vy ani váš mozek nemůžete správně fungovat. Že jste o nudlích zvládli dotáhnout do úspěšnýho konce všechny předchozí semestry? Že to před vámi dokázaly také celé generace studentů?! No jo vlastně, tak nic. Alespoň si tedy občas dejte jablíčko (ovoce).

3. Plánujte

Znáte to pořekadlo: každá hodina je příležitost, kterou je třeba chytit za pačesy. Že ho neznáte? My taky ne, jelikož jsme ho právě vymysleli. Každopádně doufáme, že se uchytí. Pointou je, že když si rozplánujete den s přesností na hodiny, kde rovným dílem rozdělíte čas mezi studium, rodinu, kamarády, práci, cvičení a koníčky tak docílíte toho, že…….. strávíte dvě hodiny vybarvováním okének v gůgl kalendáři. Tak zase nic.

4. Spěte

Nedostatek spánku způsobuje celou řadu neduhů a výhledově je to prakticky rozsudek smrti. Takže pravidelný kvalitní sedmihodinový spánek by měl být vlastně uzákoněným lidským právem. Jenže není, aha? Vaše vyučující tak vůbec nezajímá, že na jeden den připadá pět deadlajnů a že je to zároveň i den, kdy jste v práci, babička má kulatiny a kámoš zapíjí rozchod. Takže naše rada zní: kafe a šlofíky.

5. Učte se průběžně…

… i když, co si budeme nalhávat, co se v březnu naučíš, v červnu v hlavně nenajdeš. Takže se učte tak, jak vám to vyhovuje. Jeden moudrý člověk kdysi řekl „Když do tý školy alespoň jednou za čas půjdete, tak se chtě nechtě něco naučíte,“ a kdo jsme my, abychom mu rozporovali? Navíc, učitelé budou mít radost, když vás sem tam potkají (= plusové bodíky u zkoušky).

BONUS: Nedávejte si novoroční předsevzetí

Když to vezmeme kolem a kolem, tak 1.1. je vlastně vůbec nejhorší den na to měnit nějaké zaběhnuté zvyky. Zaprvé je

Přejeme vám mnoho úspěchů v roce 2019!

Vaše Vysokéškoly.cz

Další články k tématu