Firmy se přetahují o absolventy univerzit, volných míst je přebytek

13. 11. 2019 | Aktuality

Headhunters interviewing female job candidateLetošní podzim přeje čerstvým absolventům vysokých škol. Oproti předchozím rokům mají totiž mnohem větší šanci rychle nalézt vhodné zaměstnání. Jedním z důvodů je fakt, že se firmy momentálně o vzdělané pracovníky doslova přetahují.

Podle údajů Úřadu práce byl na konci srpna počet lidí bez práce nejnižší od roku 1996. Nabídka navíc výrazně přesahuje poptávku. Zaměstnavatelé hledají o téměř 150 tisíc více lidí, než jich je aktuálně bez zaměstnání.

Stále větší zájem mají pak o české absolventy. Na jejich hledání se firmy zaměřují zejména v září. „Řada čerstvých absolventů letos – podobně jako loni – ponechala nástup do práce až na září, aby si užila prázdniny. Z důvodu napjaté situace na trhu práce totiž jako loni příliš neměli kam pospíchat, neboť pravděpodobnost, že seženou práci je obecně velmi vysoká, takže se neobávají, že by je někdo předběhl a oni zůstali delší dobu bez zaměstnání,“ popsal situaci ekonom Lukáš Kovanda.

Celková zaměstnanost nových absolventů proto aktuálně přesahuje 90 procent. „Důvodem je výjimečně dobrá situace na trhu práce. Zaměstnavatelé se o mladé absolventy musí mnohdy doslova přetahovat,“ objasnil Kovanda.

Česká republika v tomto směru předstihla celou Evropskou unii a má nejvyšší zaměstnanost čerstvých absolventů. Důvod je prostý. Stále více firem upřednostňuje možnost si nového pracovníka vyškolit, aby se stal ideálním zaměstnancem. Firmy preferují mladé lidi s nadšením k práci, kteří hýří nápady. Díky tomu si dnešní absolventi mohou z pracovních nabídek vybírat.

Zdroj:

https://faei.cz/pretahovana-o-absolventy-firmy-ubraly-ze-svych-naroku-a-nabizeji-nejen-vyssi-mzdu/