Fakulta veterinárního lékařství VFU Brno dnes oznámila zásadní změnu curricula – do 4 let chce patřit ve svém oboru mezi špičku v Evropě

24. 2. 2011 | Tiskové zprávy

Dnes dopoledne po jednání Kolegia děkana a porady přednostů oznámilo vedení FVL VFU Brno zásadní změnu curricula a struktury Fakulty veterinárního lékařství. Fakulta chce v roce 2014 obhájit náročnou mezinárodní evaluaci (mezinárodní posouzení kvality výuky), díky níž bude patřit mezi nejprestižnější veterinární fakulty v Evropě.

Curriculum (studijní program) Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno bude v rámci evaluace posuzováno podle curricula nejlepších evropských států. Pokud chce uspět, musí uskutečnit 3 zásadní změny:

1. Veterinární studia
Posílení praktické výuky a soustředění se zejména na výuku dovedností veterinárního lékaře především v posledních semestrech jeho studia. V Evropě se rozvíjí medicína psů, koček, exotických i dalších zájmových zvířat a koní, proto je trendem tuto výuku posilovat, a to v oblasti interní medicíny, chirurgie a ortopedie, porodnictví, zobrazovacích metod apod. Dalším trendem je posilování diferenciace ve výuce, tj. doplnění pevné části studijního programu volitelným penzem dle budoucího profesního zaměření studenta.

2. Výzkum
Mezinárodní evaluace sleduje provádění veterinárního výzkumu na fakultě včetně výzkumu uskutečňovaného ve spolupráci se studenty. V posledních letech byl na fakultě podporován stěžejně klinický výzkum v oblasti hospodářských zvířat. Pro úspěšnou evaluaci bude nutné podpořit výzkum také na ostatních klinikách a dalších pracovištích fakulty. V oblasti výzkumu fakultě významně pomůže zapojení se do projektu středoevropského technologického institutu CEITEC a příprava spolupráce s mezinárodním centrem klinického výzkumu FNUSA – ICRC.

3. Organizační změny a modernizace prostorového a technologického zázemí pro výuku
Pro další období bude na Fakultě veterinárního lékařství uskutečněna významná organizační změna, která koncentruje finanční, přístrojové a lidské zdroje do větších celků a vytváří tak předpoklady pro její úspěšné mezinárodní posouzení. K 1. březnu 2011 budou na fakultě také uvedeni do funkce nově zvolení přednostové kliniky a ústavů restrukturali­zovaných pracovišť, kteří budou významně pracovat na plnění kritérií potřebných pro mezinárodní evaluaci. Do této koncepce zapadá také v loňském roce nově zrekonstruovaná budova klinického pracoviště pro choroby prasat na nejmodernější evropské úrovni. Je zde vybudováno zázemí pro špičkový klinický výzkum ve spolupráci s humánní medicínou zaměřený na hledání náhrad orgánů a tkání s využitím kmenových buněk a nanotechnologií.

Mezinárodnímu postavení fakulty napomáhá také působení jejího děkana prof. MVDr. Aloise Nečase, Ph.D., MBA v nejvyšším orgánu Evropské asociace veterinárních fakult (EAEVE) i jako prezidenta Středoevropské asociace veterinárních fakult.

„ V posledních dnech se stále hovoří o kvalitě českých vysokých škol a jejich konkurenceschop­nosti v mezinárodním měřítku. Po splnění náročné evaluace, kterou podle nových norem prošly první veterinární fakulty v západní Evropě, například fakulta ve finských Helsinkách, bude veterinární vzdělávání na naší univerzitě srovnatelné s evropskou špičkou, což posílí prestiž celé univerzity,“ říká Prof. MVDr. Vladimír Večerek, CSc., MBA, rektor VFU Brno.