Co se říká o maturitě: magie a pověry

6. 5. 2011 | Rady maturantům

Každá velká událost skoro magicky přitahuje fámy, pověsti a povídačky všeho druhu. Návody, jak si zaručit úspěch bez práce a pomocí jednoduchých úkonů, přitahovaly lidstvo celé věky. A maturanty obzvlášť. Přečtěte si tedy, co vám zaručeně (ne)pomůže! Pozn. Článek byl 9. 4. 2013 aktualizován. (kav)

Šťastná trička, nešťastné košile

Mnoho z nás má v šatní skříni kousek, o kterém se domnívá, že mu/jí nosí štěstí. Může to být sukně z hlediska módy již zastaralá, košile značně obnošená, ale poutá nás k nim silný emocionální vztah. My, kteří na některých kusech oděvů takto lpíme, se nevzdáme trička, ve kterém jsme byli na úspěšném rande, nebo darovaného náramku, který nás vždy provázel na vítězných sportovních akcích. Vyplatí se je obléci i k maturitě, velké to události? (Samozřejmě za předpokladu, že sedaný kousek již nerozpadá.)
Obecně se dá říci, že tím nic nezkazíte. Spoléhat se jen na „šťastnou košili“ by samozřejmě bylo potměšilé. Ale pokud cítíte, že vás to psychicky podpoří, není důvod si takovou úlevu odpírat. Držte se ale základních pravidel oblékání na společenské akce: váš oděv by měl být především slušivý, pohodlný a pokud možno nepříliš vyzývavý.

Ten má rád to a ten zas tohle…

Dějepisář rozumí jen středověku, češtinářka vždycky svede řeč na obrození a matikář drtí na faktoriálech. Jinými slovy: protože jiní před námi už učinili určitou zkušenost a uspěli, nám bude stačit se toho jen přidržet a bude se nám dařit taky. Kéž by to bylo tak magicky jednoduché, že? Všichni, kteří stojí před maturitní zkouškou, by si rádi nějak pojistili otázky, které dostanou a k potítku tak kráčeli jistě a téměř beze strachu.
Naučit se jen několik otázek a spoléhat na štěstí, to snad není váš případ. Není ale nutné házet za hlavu všechny zprávy, které se k vám ze „spolehlivých zdrojů“ dostanou. Naopak, vždycky se hodí znát oblíbená témata vyučujících a otázky, které často kladou. Víte, na jaké chytáky se připravit. Za dobu, po kterou váš ústav navštěvujete, je ale už stejně pravděpodobně znáte. A ještě jedna rada: nemusíte se zbytečně znervózňovat postavou předsedy maturitní komise (z jiné školy, než té vaší) a panicky zjišťovat jeho aprobace a pověst. Tato osoba většinou do samotné zkoušky příliš nezasahuje, protože si je vědoma nervů, které vás vaše výstupy stojí.

Maturita – talismany s sebou!

Maturita – talismany s sebou!

Talismany a jiné čáry

Staré, neosvědčené, ale stále se vynořující: to jsou tipy a triky skoro hraničící s magií. O čem je řeč? Vzpomeňme třeba spaní s učebnicí pod polštářem – to už snad nikoho nenapadne brát vážně. Proč ale stále věříme tomu, že nám pomůže oblíbený talisman? Jde o podobný případ jako výše zmíněné „šťastné punčochy“.
Talisman je většinou předmět, který máme spojený s pocity předchozího úspěchu či radosti. Při vystavení další stresové situaci se tak rádi na takovou věci fixujeme a vkládáme do ní své naděje. Může se to zdát naivní či dětinské, ale nic v zásadě špatného na tom není. Pokud vám totiž vaše plyšová želvička skutečně dokáže dodat pocit větší jistoty, pak má opravdu pozitivní vliv na váš výkon. Takže závěrem, i u pověr ohledně maturity platí: použijte selský rozum a všeho s mírou!

Zdroj fotografií: stock.xchng

Další články k tématu