Britští studenti vyzráli na přísný dress code. Místo kraťasů oblékli sukně

10. 8. 2021 | Stojí za přečtení

britské školstvíStřední škola Poltair School z anglického hrabství Cornwall dbá na dodržování přísných pravidel oblékání. A hodlá je vymáhat i v úmorném vedru, kdy studentům nedovoluje nosit kraťasy. Několik chlapců ale vedení školy přechytračilo a místo kraťasů si na protest oblékli sukně. Ty totiž školní řád povoluje bez ohledu na pohlaví.

Patnáctiletý Adrian Copp a asi dvanáct jeho kamarádů si za částku osm liber koupili sukně, které si následně do školy oblékli. „Sukně mi přišla mnohem příjemnější. Kalhoty jsou v tomhle vedru opravdu nepohodlné. Někteří učitelé si mysleli, že si děláme legraci. Ale byli i tací, kteří nám fandili. Poslali nás ze školy pryč a zakázali nám společenské kontakty na 24 hodin. Ale nakonec nás nechali jít, protože nemohli najít nic, co by nám přišili. Neporušili jsme žádná pravidla,“ sdělil Copp.

Za Coppa se postavila jeho matka, která se pozastavila nad rozdílnými pravidly na základní a střední škole. „Když chodil na základní školu, mohl nosit kraťasy bez problémů. Ale z nějakého důvodu to není povoleno na středních školách,“ uvedla. Na syna je dle svých slov hrdá.

Studenti chtěli protestem docílit toho, aby chlapci i dívky mohli nosit oblečení, v němž se cítí pohodlně.

Poltair School se doposud k protestu oficiálně nevyjádřila. Z jejích stanov ale vyplývá, že studenti řád školy neporušili a že sukně mohou nosit jak dívky, tak i chlapci: „Studenti musí nosit jednoduché padnoucí černé kalhoty ze standardního materiálu, které sedí v pase a na linii bot. Musí být ve stylu, který doplňuje sako. Sukně musí být plisované a nesmí být kratší než k výšce kreditní karty nad koleny.“

Zdroj: iDNES