ANKETA: Jaké má student náklady?

16. 2. 2011 | Studentský život

„Jaké jsou tvé náklady na studium? Kolik peněz dáváš za ubytování, stravování, dopravu, učebnice a zábavu? A do jaké míry tě dotují rodiče a do jaké míry si vše platíš sám?“ Tyto otázky jsme položili několika studentům z různých měst. Jak odpověděli?

Jaké jsou náklady na studium běžného studenta? Lišit se mohou mnohdy až překvapivě. Od nákladů na bydlení v různých městech přes nutnost kupovat si drahé učebnice až po samotné hrazení si studia. Zeptali jsme se několika studentů, kolik stojí měsíčně studium je. Vzhledem k citlivosti informací nejsou na jejich přání uváděna celá jména.

Petra P. (studuje ve Zlíně) Celkově to vyjde asi na 5 000 korun za měsíc. Žiju třicet kilometrů od školy, takže bydlím doma a na přednášky čtyřikrát týdně dojíždím, doprava mě tedy vyjde na 768 korun za měsíc. Za učebnice dávám asi 800 korun každý semestr, za zábavu 200 korun za večer. Rodiče mi platí dopravu a ubytování, učebnice a zábavu si platím sama.

Lucie K. (studuje v Brně) Jako studentka doktorského studia mám doktorské stipendium a díky tomu, že jsem na dobrém oddělení, mám částečný úvazek. Moji rodiče mě už pěkně dlouho nedotují vůbec. Za ubytování dávám 3500 korun měsíčně, za stravu asi 2000, šalinkarta na tři měsíce mě stojí 1280 a k tomu 1000 korun měsíčně za benzín. Učebnice si nekupuju, protože je všechno, co potřebuji, na internetu. A za zábavu dám tak 2000 měsíčně, včetně sportů a večírků :-)

David B. (studuje v Ostravě) Ubytování mě vyjde měsíčně na 2 600 korun, doprava na 1 000 korun. Měsíční náklady jsou tedy okolo 5 000 korun, přičemž rodiče mi hradí ubytování a zbytek částky si hradím sám z brigád.

Kam všechny ty peníze každý měsíc mizí?

Kam všechny ty peníze každý měsíc mizí?

Maroš P. (studuje v Olomouci) Žádné záznamy si o svých výdajích nevedu. Peníze dostávám téměř výhradně od mámy, případně od prarodičů, a to nepravidelně. Je pro mě těžké říct, kolik asi utrácím, ale zhruba představu mám, takže: Projím možná 2600 korun a propiju tak 500 korun. Měsíční ubytování mě stojí 2400 korun, doprava 1200 (jezdívám z Olomouce sto kilometrů na zkoušky divadla a občas i na Slovensko, odkud jsem se přistěhoval). Učebnice moc nekupuju, většinu si půjčím, ale občas dost kopíruju, takže mě stojí možná 100 korun za měsíc. Zábava? Teď mám pocit, že pro mě žádná zábava neexistuje, ale jsou období, kdy se dostanu na koncert i jednou týdně, odhaduji to na 100 korun za měsíc.

Lucie N. (studuje v Praze) Za koleje platím asi 2600 korun. Na jídlo chodím buď do menzy nebo si vařím, myslím si, že utratím tak kolem 3000 až 3500 korun měsíčně. Za dopravu dám asi 1000, jezdím domů jednou za čtrnáct dní. A také 750 korun za MHD na tři měsíce. Za učebnice nedávám skoro nic. No a za zábavu, to záleží jak kdy, tak 2000 korun možná v průměru. Nějaké peníze mám svoje, ale z těch si platím většinou věci, které jsou navíc, takže se dá říct, že mě plně sponzorujou rodiče.

Kateřina K. (studuje v Brně) Za ubytování dávám 2 300 korun, včetně internetu, za dopravu do Brna dávám tak 300 měsíčně, ale je to jen odhad, někdy se vracím domů častěji, někdy ne. Doprava po Brně stojí 1500 korun za rok. Učebnice nula nula nic. Stravování tak 2 500 měsíčně, zábava tak 1500 měsíčně, no, přiznám se, že moc netuším. Rodiče mě sponzorují úplně. Až na to, když mám někdy nějakou náhodnou brigádu.

Zdroj fotografií: stock.exchange

Další články k tématu