Alkohol ne, raději čokoládu. Studenti častěji sahají po sladkostech

11. 7. 2022 | Studentský život

Studenti častěji sahají po sladkostech Obliba alkoholu a cigaret mezi středoškoláky a vysokoškoláky postupně klesá. Dokládá to i nedávný průzkum, který odhalil, že studenti spíše sáhnou po něčem sladkém na zub. Skoro padesát procent z tisícovky oslovených si nějakou sladkost dopřeje každý den. Naopak alkoholu se denně napilo jen tři procenta dotázaných, třetina pak nepije nikdy nebo skoro nikdy. Větší oblibě se mezi studenty těší cigarety. Denně si zapálí sedm procent z nich. Průzkum realizovala společnost GTS Alive, která vydává studentské průkazy ISIC.

„V posledních letech lze sledovat nárůst prevalence denní konzumace alkoholu mezi dospělými, a to zejména u mužů. K největšímu nárůstu došlo ve věkové skupině 45 až 54 let, avšak nárůst byl zaznamenán ve všech věkových skupinách s výjimkou skupiny 15 až 24 let,“ vysvětluje vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

„Podle různých studií míra užívání alkoholu, včetně rizikových forem pití, mezi dětmi a dospívajícími klesá, a to již od roku 2011. V mezinárodním srovnání však zkušenosti české mládeže s alkoholem zůstávají stále na velmi vysoké úrovni – např. pití nadměrných dávek alkoholu při jedné příležitosti (tj. 5 a více sklenic) uvádí 38,5 procenta českých 16letých, jednou týdně nebo častěji pije nadměrné dávky alkoholu 11,7 procenta dospívajících,“ doplnila dále Chomynová.

Nejvíce pijí studenti na učňácích. „Dlouhodobě dochází k vyrovnávání rozdílů mezi chlapci a dívkami a nadále pozorujeme rozdíly mezi studenty podle typu studované školy – nejvyšší hodnoty ukazatelů jsou u studentů středních škol bez maturity. Kolem 18. roku věku se rozdíly mezi typy škol vyrovnávají,“ uzavírá Chomynová.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu