Akademický senát Fakulty filozofická Univerzity Pardubice volí kandidáta na funkci děkana

17. 5. 2011 | Tiskové zprávy

V úterý 17. května v odpoledních hodinách se akademické obci Fakulty filozofické Univerzity Pardubice představí kandidáti na funkci děkana pro další čtyřleté období.

Ve 14 hodin odpoledne se na shromáždění akademické obce Fakulty filozofické v kongresovém sále rektorátu univerzity představí dva kandidáti, kteří byli navrženi akademickou obcí a přijali kandidaturu na funkci děkana fakulty. Jsou jimi:

– prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., současný děkan fakulty (2007 – doposud), proděkan fakulty pro vědu a vývoj v době budování mladé fakulty v letech 2001 – 2007, působící na Ústavu historických věd, přední český odborník na české a evropské dějiny raného novověku, který se ve své vědecko-výzkumné činnosti zaměřuje zvláště na vývoj raně novověkých mocenských struktur, peněžní oběh, kulturně-historické souvislosti politických dějin a metodiku historické regionalistiky, a
– PhDr. Aleš Prázný, Ph.D., v současnosti vedoucí nové katedry filosofie, který se ve své odborné činnosti zabývá filosofií výchovy. Na veřejném předvolebním shromáždění vystoupí před akademickou obcí fakulty, studenty a zaměstnance, a seznámí ji se svými představami o dalším směřování fakulty ve všech oblastech jejích činností.

Součástí shromáždění akademické obce dne 17. května je i bilancování činností fakulty v uplynulém roce.

O týden později, tedy v úterý 24. května odpoledne se pak uskuteční volební zasedání Akademického senátu Fakulty filozofické, na němž budou senátoři volit kandidáta na funkci děkana pro další čtyřleté období, kterého doporučí rektorovi univerzity ke jmenování.

Současnému děkanovi fakulty prof. PhDr. Petru Vorlovi, CSc., končí první čtyřleté funkční období sice až 31. října t. r., nicméně vzhledem k průběhu akademického roku akademický senát fakulty vypsal volby na kandidáta na tuto funkci pro další období již nyní. Patnáctičlenný nejvyšší samosprávný zastupitelský akademický orgán fakulty – akademický senát – bude volit kandidáta na funkci děkana pro období 2011 – 2015. Funkci děkana může zastávat tatáž osoba po dvě po sobě jdoucí období.

Fakulta filozofická Univerzity Pardubice vznikla v roce 2001 přeměnou z Ústavu jazyků a humanitních studií existujícího při vysoké škole od roku 1992. Nejprve nesla název Fakulta humanitních studií, s výrazným rozšířením akademických činností do řady dalších oborů společenských věd se pak v roce 2005 přejmenovala na současný název – Fakulta filozofická. V čele fakulty stály doposud ve funkci děkana dvě osobnosti, oba významní historikové – prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc. (2001 – 2007) a současný děkan prof. PhDr. Petr Vorel, CSc. (2007 – doposud).

(případné bližší informace k volbě kandidáta podá předseda AS FF – Mgr. Tomáš Hejduk, Ph.D. – 466 036 281)

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555, e-mail promotion@upce.cz

Další články k tématu