8 zbytečných věcí, které se studenti učí na střední

3. 12. 2020 | Studentský život

zbytečné předmětySnad každý student si ve škole alespoň jednou položil otázku „A k čemu mi tohle bude?“. Pravda je taková, že spoustu věcí, které se naučíte na střední, v budoucnu nikdy nevyužijete a hned po testu je můžete s klidným svědomím zapomenout – pokud se jim nebudete chtít věnovat i na vysoké škole. Podívali jsme se na to, jaké největší zbytečnosti se studenti na středních školách učí.

Algebra

Algebra je odvětví matematiky zabývající se abstrakcí pojmů a vlastností elementárních matematických objektů – jestli nerozumíte téhle větě z české Wikipedie, nevadí. Algebra je totiž zároveň jedna z nejzbytečnějších věcí, které se můžete na střední učit. Aspoň v případě, že neplánujete jít studovat na vysoké škole matematicky zaměřený obor. Naučit se základy matematiky je důležité, ale pokročilá odvětví typu trigonometrie nebo právě algebry jsou něčím, bez čeho se většina lidí v životě hravě obejde.

Citování zdrojů

Během studia vám vyučující budou opakovaně vtloukat do hlavy, jak důležité je správně uvádět zdroje. Jenže problém je ten, že k zapamatování formálních náležitostí citačních norem potřebujete minimálně fotografickou paměť: pomalu na každé slovo se používá jiný formát, někde se píše čárka, jinde tečka, v knihách musíte hořečnatě hledat informace, o kterých jste ani nevěděli, že v nich jsou, a navíc – citačních norem existují desítky. Jestliže se v rámci svého budoucího zaměstnání nehodláte věnovat psaní vědeckých prací nebo odborných článků, které se bez citací neobejdou, naučené poznatky můžete směle vypustit z hlavy. A zapomenout je můžete vlastně i v případě, že se podobnému oboru věnovat chcete. Citační normy si totiž jedním kliknutím můžete vygenerovat on-line.

Rozbor literatury

Co tím asi chtěl básník říci? To je to, oč tu kráčí. Spousta učitelů vás bude motivovat k tomu abyste v literatuře hledali významy, které ani samotní autoři děl nezamýšleli. Někteří spisovatelé byli během let analyzováni až na dřeň. Mezi nejčastější oběti vyučujících patří v tomto ohledu například William Shakespeare. Většina studentů se však v budoucnu bude literatuře věnovat pouze rekreačně a i těch pár jedinců, kteří s texty budou pracovat na profesionální úrovni – editoři knih, spisovatelé, korektoři – se primárně zaměří na jiné vlastnosti než jejich údajné skryté významy.

Jazykověda

Jistě, umět se správně vyjadřovat je důležité. Na druhou stranu, čeština je velmi obtížný jazyk a má spoustu bizarních pravidel, nad kterými dokáží polemizovat i ty největší kapacity v oboru. Bez některých poznatků se člověk neobejde – například je dobré vědět, kde se píše měkké i a kde ypsilon. Ale například takový rozbor věty, určování podmětu, přísudku a dalších kategorií je něčím, k čemu se většina studentů po skončení střední školy již vracet nebude. Totéž platí o pádech, rodech a spoustě dalších češtinářských lahůdek.

Nepovinné předměty

Nepovinné předměty (či též volitelné) představují další nálož povinností navrch již tak dost namáhavého studia. A ačkoliv si studenti mohou předměty sami vybrat, ne vždy je nabídka taková, abyste se v daných předmětech mohli naučit něco užitečného. Mnohdy by pro středoškoláky bylo lepší, kdyby se mohli zaměřit na důležitější předměty anebo si prostě od všeho učení aspoň na chvíli odpočinout.

Zeměpis

Zeměpis je další předmět, který v dnešní době začíná být poněkud zastaralý z hlediska praktického využití. Pokud se student zrovna nechystá cestovat kolem světa, pravděpodobně nevyužije poznatky o hospodářské a politické situaci v x různých zemích. A pokud by si o některé zemi přece jenom potřeboval něco do budoucna nastudovat, snadno tak může učinit on-line nebo si přečíst knížku.

ZSV

Schválně se zkuste zeptat lidí, co už mají střední školu za sebou na to, co se učili v předmětu základy společenských věd. Odpověď bude pravděpodobně znít: trochu toho a trochu onoho a ve výsledku vlastně vůbec nic. Výuka ZSV totiž často probíhá formou drcení se teorií a jmen, které stejně nakonec vymizí z paměti a pokud ne, využijete je maximálně v AZ kvízu. Ovládat sociologii, psychologii či politologii se prostě nenaučíte po dvou vyučovacích hodinách.

Tělocvik

Ačkoliv je myšlenka podporování zdraví studentů fajn, ti, co mají pozitivní vztah k pohybu, se mu určitě věnují i mimo školu. Ti chudáci, kteří naopak sporty nesnášejí, čtyři roky tělesné výchovy na střední protrpí, čekajíc mezi posledními, aby si je spolužák vybral do týmu při vybice.

Zdroj:
society19.com