10 důvodů, proč studovat i po třicítce!

15. 9. 2010 | Studium po třicítce

Chybí vám potřebná pracovní kvalifikace nebo vyšší titul? Po maturitě se vám už nechtělo pokračovat a teď si to vyčítáte? Nebo vás prostě zajímá určitá oblast a chcete se v ní více vzdělat? „Nikdy není pozdě“ – to je dost otřepané klišé, obsah tohoto článku ale vystihuje perfektně. Přečtěte si, proč překonat pochyby a místo důvodů hledat způsoby, jak i po třicítce začít se studiem na vysoké škole!

1) Vyběhnout ze zajetých kolejí

Práce, děti, o víkendu na výlet… postupem času se rodinný život stává rutinní a dny jdou stále stejným tempem. Nemáte někdy chuť udělat změnu, přijmout nějakou velkou výzvu? Studium může být pro vás možností, jak večery u televize vyměnit za čtení zajímavých knih či kreativní činnosti, jakými jsou přemýšlení a psaní. Zní to banálně, ale věnovat pár hodin týdně studiu může být mnohem lepším odpočinkem, než pivo s partou známých či romantický film! Rozhodně skvělá cesta, jak bojovat proti krizi středního věku.

2) Rozšířit si vědomosti

Občas se jen zastavíte a s otevřenou pusou se divíte, o čem tak mladí lidé v tramvaji diskutují, nebo jak skvěle ovládají cizí jazyky? Zdá se vám, že už se poněkud ztrácíte ve světové politice a médiím se nedá všechno věřit? Chtěli byste si utvořit vlastní názor na světovou historii, ekologickou problematiku, nebo prostě více porozumět říši rostlin, ale nevíte, odkud věrohodné informace čerpat? Akademická půda byla vždy považována za nejspolehlivější zásobárnu lidského vědění – čerpejte z ní také!

3) Nenechat mozek vychladnout

Kdysi jste velmi dobře rozuměli integrálům i faktoriálům, izraelsko-palestinský konflikt se vám jevil srozumitelný a paměť jste měli perfektně vycvičenou. Jednostranné pracovní zaměření a nedostatek motivace ale mohly způsobit, že váš mozek se z dobře naprogramovaného počítače stává spíše automatickým přístrojem. Dokažte si, že stále máte ve své hlavě skvělý materiál a potrapte závity před každou zkouškou!

4) V práci za „machra“

Rádi byste poradili starším kolegům s instalací programu, ale nevíte dost dobře jak na to, protože jde o novou technologii. Chtěli byste ty mladší poučit o složitosti imigrační problematiky, ale chybí vám vyjadřovací schopnosti i správné argumenty. Nehledě na to, že si nepopovídáte s novým kolegou, který ovládá jen angličtinu a francouzštinu. Studium je výborným způsobem, jak nejen doplnit chybějící znalosti z odborné oblasti, ale i jak získat zdravé sebevědomí v komunikaci s druhými.

5) Být dětem vzorem

Doma to pak není o moc lepší. Syn se směje, když neumíte „googlovat“, dcera vás poučuje o „body-talkingu“. Ani jeden přitom nemají učení zrovna v lásce a o vysoké škole nechtějí ani slyšet. „Vždyť ty nevíš, co to obnáší, kolik je to práce…“, vymlouvají se. Celý život se snažíte jít jim vzorem, tak proč by to mělo být tentokrát jinak? Podejte si přihlášku společně, podporujte se vzájemně v přípravě na přijímačky. Za rok se třeba můžete jít společně oslavit úspěšně zkoušky!

„Nikdy není pozdě“ – na akademické studium rozhodně ne!

„Nikdy není pozdě“ – na akademické studium rozhodně ne!

6) Splnit si sen

Vždycky vás zajímala fyzika, hudba nebo asijská kultura, životní okolnosti ale rozhodly za vás a pracujete jako daňoví poradci, zdravotní sestry a zaměstnanci úřadů. Není to škoda? Nemrzí vás, že jste své mladistvé ideály pověsili na hřebík? Nečekejte, až za vás vaše sny začnou plnit děti a vnoučata a troufněte si své koníčky proměnit v odborný zájem. Odměnou vám bude báječný pocit, že jste si konečně dokázali jít za svým!

7) Škola s vámi počítá

Realizace studia v „nestudijním věku“ nemusí být tak složitá. Vysoké školy do svých učeben stále více lákají i ty, kterým už od maturity uteklo více let. O celoživotním vzdělávání jste už určitě slyšeli, kombinované (dálkové) studium také není výjimkou na žádné z univerzit. Přečtěte si ve zvláštním článku, že organizační záležitosti hravě zvládnete.

8) Najít nové přátele

Když už ono zásadní rozhodnutí učiníte, můžete být příjemně překvapeni, že v tom nejste zdaleka sami. Podobně váhajících a nejistých bude před první přednáškou určitě celá řada. O společná témata tedy rozhodně nebude nouze a ledy se rychle prolomí. Navázat nové, zajímavé kontakty se stejně zaměřenými nadšenci, nebo dokonce najít nové přátele, to za to rozhodně stojí.

9) Smysluplně využít i peníze

Čas jsou peníze. Proč tedy své vzácné hodiny investovat do přejíždění autobusem a vysedávání nad skripty, když je mnohem pohodlnější vyrazit na ryby nebo do kina? Protože ryby i filmy na vás počkají, zatímco motivace ke studiu věčně trvat nebude. Máte-li alespoň nějaký volný čas a peníze navíc, vložte je do skutečně smysluplné aktivity: do vzdělání sebe sama!

10) Za novými příležitostmi

Ani se nenadějete a kdysi tolik vzdálený diplom držíte v ruce. Co dál? Jaké nové cíly si vytyčit? Kam vás studium vlastně dovedlo? Není čas najít si práci, ve které vás lépe ocení po osobní i finanční stránce? Nebo zkusit úplně nové odvětví? Hlavně nezapomenout, že „nikdy není pozdě“!

Zdroj fotografií: stock.xchng