Vyšší odborná může být lepší než vysoká škola

8. 3. 2006 | Přijímací řízení

Studovat na vysoké opravdu není snem pro každého. Na to, abyste byli dobří v tom, co chcete dělat, totiž univerzita není vždy nejlepší cestou. Technici, účetní nebo zdravotníci nezřídka studují na vyšších odborných školách. A tohle vzdělání se pro ně ukázalo jako ideální.

Studovat na vysoké opravdu není snem pro každého. Na to, abyste byli dobří v tom, co chcete dělat, totiž univerzita není vždy nejlepší cestou. Technici, účetní nebo zdravotníci nezřídka studují na vyšších odborných školách. A tohle vzdělání se pro ně ukázalo jako ideální.

Základní vlastností, kterou se vyšší odborné školy (VOŠ)liší od vysokých škol, je totiž zaměření na praxi. Do značné míry tedy můžete zapomenout na akademično a šedivou teorii, která by vám byla předkládána na univerzitách – smyslem VOŠ je vychovávat vzdělané a připravené praktiky. I to je jeden z důvodu, proč si jejich absolventi najdou práci celkem lehce.

VOŠ lze charakterizovat i velice stručně: většinou tři (někdy čtyři, když si třeba zvolíte večerní nebo distanční formu) roky studia, rozvrh rozhodně přísnější než mají studenti na univerzitě, ale zase ne až tak jako na střední, no a potom titul DiS. Diplomovaný specialista. Abyste ho ale získali, musíte úspěšně zdolat tzv. absolutorium – tedy závěrečnou zkoušku z odborných předmětů a cizího jazyka a obhajobu své absolventské práce.

Podat si přihlášku na toto studium není nijak náročné a právě teď je proto ten správný čas. Přijímají se do 30. dubna, pak ale obvykle následuje i druhé nebo třetí kolo během léta. VOŠ tak loví své studenty mezi těmi, kteří neuspěli na univerzitách. Přihlášku vám jistě dají na vaší střední škole, nebo se po ní můžete poshánět přímo na VOŠ, většinou ale neurazíte ani klasickým tištěným formulářem SEVT, který jste použili, když jste se hlásili na vysokou. Vybrat se dá: v České republice je asi 170 vyšších odborných škol a přijmou dva ze tří uchazečů.

Proč ano: plusy vyšších odborných

Jak jsme už naznačili, VOŠ mají spoustu kladů, které vás mohou přesvědčit, abyste se pro ně rozhodli.

  • Kromě toho, že přijímají až dvě třetiny uchazečů, se narozdíl od univerzit nacházejí i v menších městech. Umožňují tak získat kvalitní vzdělání i těm, kteří z různých důvodů nemohou dojíždět.
  • Studium se často podobá tomu, co můžete poznat na univerzitě, vyučujícími bývají i lektoři z vysokých škol.
  • Podle nového zákona mohou univerzity akceptovat VOŠ jako bakalářský stupeň studia a je jistá šance, že po absolutoriu budete přijati do magisterského studia. I když je toto pravidlo zatím spíše na papíře, časem se to snad obrátí k lepšímu.
  • Většina absolventů si práci najde lehce, základní výhodou je, že se vzděláváte pro svoji konkrétní praxi.

Proč ne: mínusy a zápory

  • Školné: na státních se platí kolem pěti tisíc korun, za dobrý průměr (obvykle do 1,5) vám může být polovina odpuštěna. Co se soukromých VOŠ týče, tam je to vyšší, řádově od 15 do 30 tisíc korun ročně. Tyhle školy se zaměřují především na ekonomii, podnikatelství, účetnictví a podobně.
  • Všeobecně se na VOŠ nahlíží s jistou nedůvěrou, většina společnosti zkrátka za skutečné vzdělání pokládá diplom a magisterský titul.
  • Přednášky i semináře jsou z naprosté většiny povinné, svůj rozvrh si nebudete upravovat jak se vám zlíbí, minimum je i volitelných předmětů.

Tedy na závěr: VOŠ přijímají přihlášky i v létě, absolventi si práci získávají lehce, školné se platí, ale není závratné. Tak proč to nezkusit?

Další články k tématu