Vysoké školy budou mít peněz zřejmě ještě méně, než předpokládaly

20. 11. 2003 | Aktuality

Poslanec vládní ČSSD a místopředseda rozpočtového výboru Michal Kraus přišel ve středu s návrhem sebrat ministerstvu školství 430 milionů z připraveného rozpočtu. Vysoké školy se obávají, že tato sume bude sebraná právě z jejich části rozpočtu, jelikož Karus chce peníze věnovat na jiné účely: zhruba 80 miliónů na Akademii věd ČR a asi 350 miliónů na konkrétní výdaje v základním školství.

Poslanec vládní ČSSD a místopředseda rozpočtového výboru Michal Kraus přišel ve středu s návrhem sebrat ministerstvu školství 430 milionů z připraveného rozpočtu. Vysoké školy se obávají, že tato suma bude sebraná právě z jejich části rozpočtu, jelikož Karus chce peníze věnovat na jiné účely: zhruba 80 miliónů na Akademii věd ČR a asi 350 miliónů na konkrétní výdaje v základním školství. Kraus argumentuje tím, že ministerstvo neumí ekonomicky zacházet s financemi, které jsou mu poskytovány. Podle něj si je totiž neumí rozdělit na celý rok. 

Rozhodovat se bude v pátek. Pokud výbor návrh schválí, je zde velká pravděpodobnost, že ho v zápětí schválí i Sněmovna v rámci celého rozpočtu.

Reakce rektorů vysokých škol a ministerstva je samozřejmě velmi bouřlivá. Hlavní aktéři z oblasti vysokých škol nechápou. Původně chtěli na příští rok dostat o 5.2 miliardy korun navíc, stát jim nakonec poskytl pouze 1.7 miliardy a i z té chce nyní odebírat. Tato reforma by v konečném důsledku měla za výsledek menší počty přijatých studentů a omezení plánovaného rozvoje vysokých škol v ČR.

 

Zdroj: Novinky.cz