V září se mezi města s vysokou školou zařadí také Znojmo

9. 2. 2005 | Aktuality

Letos by se měl počet českých vysokých škol opět rozšířit. Jedním z měst, v kterých bude od září možné i vysokoškolské studium, je Znojmo. Vzniknout by zde měla nová soukromá vysoká škola

Letos by se měl počet českých vysokých škol opět rozšířit. Jedním z měst, v kterých bude od září možné i vysokoškolské studium, je Znojmo. Vzniknout by zde měla nová soukromá vysoká škola ekonomická. Projekt na její zřízení zpracovala společnost Ing. Pavel Štohl s. r. o.

Minulý týden Akreditační komise ministerstva školství schválila vysokoškolskou licenci místnímu Vzdělávacímu středisku, které by mělo školu provozovat. Přestože je licence schválena, musí se ještě počkat do vyhlášení oficiálního verdiktu, kterým Ministerstvo školství novou znojemskou vysokou školu povolí. Škola musí pro účely akreditace splnit několik podmínek, jako například zřízení vysokoškolské knihovny včetně vybavení dostačujícím množstvím odborných publikací a výpočetní technikou, nebo také zajištění trvalého bydliště alespoň pro jednoho z vyučujících s akademickým titulem ve Znojmě.

V září by tak mohlo prvních sto padesát studentů nastoupit ke studiu denních bakalářských oborů účetnictví a finance, marketing a management. Školné za jeden semestr bude činit čtrnáct tisíc korun.

I když jsou prostory pro výuku již zajištěné, nezodpovězenou zůstává otázka, kde budou mimoznojemští studenti bydlet. Zatím se škola pokouší najít pro vysokoškolské koleje vhodnou budovu. Radnice, která vysokou školu v městě uvítala s radostí, se jí snaží vyjít vstříc: „Jsme připraveni poskytnout prostory jak pro výuku, tak i pro ubytování studentů,“ řekl pro Mladou Frontu Dnes zástupce znojemského starosty Josef Molín.

Škola se již jednou o získání akreditace pokoušela, ovšem bezúspěšně. Tenkrát jí komise souhlas neudělila kvůli nedostatečnému personálnímu obsazení jednoho z oborů. Teď se ale škole podařilo personální problémy vyřešit.

(Zdroj: MF Dnes, Znojemské listy)