V USA s Work and Travel

13. 2. 2017 | Studium v zahraničí

Kdo by nesnil o cestě „za velkou louži“? Jenže jak to udělat, když na výlet nemáte peníze, a v České republice vás navíc drží školní povinnosti? Jednou zmožností je program Work and Travel: kulturně-výměnný pobyt, který vás vlastně nemusí stát ani korunu. Programu se hned dvakrát zúčastnila také Kateřina Labudová (23), studentka Mezinárodních vztahů na Masarykově univerzitě v Brně. Jaké to bylo?


Katko, jak tě napadlo zapojit se do programu Work and Travel?
Strávit léto v Americe jsem chtěla už od základní školy. Musela jsem si ale počkat až na vysokou. Výletění mám ráda, v Americe jsem před tím už byla, ale chtěla jsem poznat tu pravou Ameriku. Work and Travel mi tedy přišlo jako super příležitost, jak si vydělat peníze a zároveň celé léto cestovat.

Co všechno jsi musela absolvovat, aby ses do programu dostala?
Nejprve jsem musela úspěšně ukončit jeden semestr na univerzitě. Poté jsem si vybrala agenturu – v mém případě to byla Alaska Travel –a zaregistrovala se. Následné postupy se u konkrétních agentur liší. Já jsem třeba musela absolvovat pouze interview v angličtině.

V úvodu jsme již zmínili, že ses do Spojených států vydala hned dvakrát. Kam? 
Poprvé, v roce 2015, jsem pobývala v Cincinnati v Ohiu. Loňské léto jsem strávila na pobřeží Rehoboth Beach v Delaware. Po příletu na místo jsem vždy 3 měsíce pracovala a zhruba 3 týdny cestovala po Státech.
usa_re

Musela jsi v zahraničí řešit nějaké problémy?
To se stává vždycky. Občas narazíte na lidi, se kterými si nesednete. Jednou se nám třeba stalo, že jsme dopředu zaplatili za ubytování v San Franciscu a až na místě jsme zjistili, že jsme naletěli podvodníkovi. Také jsme dostali pokutu za parkování. V takových případech je důležité zachovat chladnou hlavu a nehroutit se, mohlo se nám přece stát něco mnohem horšího.

Určitě ale převažují spíše radostné vzpomínky…

Ano, hodně mi to dalo. Při první cestě do USA jsem se seznámila s lidmi z různých zemí a dozvěděla se o jejich tradicích a kulturních odlišnostech. Muslimové nám třeba vysvětlovali, jak to u nich chodí a co to ten islám vlastně je, takže po návratu do ČR jsme byli mnohem tolerantnější a kritičtější k obrazu, který se snaží vytvářet naše média. Naprostá paráda byl i náš roadtrip po Kalifornii.
V roce 2016 jsem naopak přišla více do kontaktu s Američany. Zrovna se řešily volby nového prezidenta a témata s tím spojená. Při návštěvě Philadephie jsem dokoce stála jen 15 metrů od Baracka Obamy! No a maximálně pozitivně hodnotím i projekt Greenheart Global Leaders Conference, který se konal ve Washingtonu.

O co se v tom posledním jmenovaném projektu jednalo?

Byla to pětidenní konference, jejíž program organizátoři rozdělili podle našich ambicí, takže se diskutovalo třeba o tématu sociální spravedlnosti či ochrany životního prostředí. V rámci jednotlivých bloků jsme se účastnili různých workshopů, návštívili jsme muzeum holocaustu nebo se věnovali dobrovolnické činnosti. Také jsme měli možnost debatovat se zajímavými lidmi,  dostali jsme se i do U. S. Department of State, kde jsme měli společnou prezentaci. Takže pokud se někomu zdá, že Work and Travel jako takový není do životopisu až tak zajímavý, může se zkusit přihlásit na podobný projekt.

V rámci obou projektů jsi natáčela i různá videa (např. toto). Co pro tebe bylo při přípravě materiálu nejtěžší?  

Videa z cest natáčím ráda, ale je pravda, že sedět před kamerou je úplně něco jiného, než za ní stát. Nejhorší pro mě bylo stříhání videa, protože jsem si pokaždé uvědomila, co jsem řekla špatně. Video má ale rozsah jen do dvou minut, takže jsem mohla vystřihnout různé nesmysly a stejně jsem se do limitu vešla.

Co bys poradila ostatním studentům, kteří by si Work and Travel, nebo podobný projekt v USA, rádi vyzkoušeli, ale bojí se ten pomyslný velký krok udělat?
Víte, Amerika je taková, jakou si ji uděláte. Vždy se může objevit něco, s čím jste nepočítali, ale pokud se rozhodnete užít si léto i tak, určitě budete mít ty nejlepší zážitky!

kolo_re

INFO NA KONEC
Co přesně je program Work and Travel?
Work and Travel je kulturně-výměnný pobyt ve Spojených státech amerických, během něhož se stanete modelovým studentem. Protože je v Americe běžné věnovat se nějaké dobrovolnické činnosti (zohledňuje se třeba na přihlášce na univerzitu), i vy se jako zahraniční student musíte do dobrovolnictví zapojit. Určité hodiny pak „odpracujete“ i po návratu domů. Kromě brigády, kterou si na místě najdete, měsíčně píšete také takzvané „blog posts“ nebo točíte videa na zadaná témata. Odměnou za tuto činnost je vrácení manipulačního poplatku, který se platí zprostředkovatelské agentuře a činí okolo 22 000 korun.

Výhody programu Work and Travel

  • vylepšíte si angličtinu
  • poznáte různé kouty Spojených států
  • seznámíte se se spoustou zajímavých lidí a získáte nové kamarády po celém světě
  • když budete plnit zadané úkoly, vyděláte si navíc i nějaké peníze
  • zjistíte, že každá země má své výhody a nevýhody a že Česká republika je skvělým místem pro život

 

 

Autorka: Nikola Staňková

 

Další články k tématu