V Praze se diskutovalo o propojení evropských vysokých škol

4. 12. 2022 | Aktuality

mezinárodní konference CZEDUCONV Praze nedávno proběhly hned dvě významné akce věnované vysokým školám: mezinárodní konference CZEDUCON, kde se diskutovala strategie a politika pro oblast vysokého školství, a dvoudenní setkání ředitelů pro oblast vysokého školství. Česko je hostilo v rámci svého předsednictví Evropské unie.

Na čtvrtém ročníku konference CZEDUCON v Praze se setkali vrcholní představitelé evropských univerzit a zástupci Evropské komise se státními představiteli a odborníky na poli vzdělávání. Bavili se o tom, jak postupovat při procesu mezinárodního sbližování, tedy internacionalizace, vysokých škol po celé Evropě. Řečníci také nakousli témata aliance evropských univerzit, digitalizace ve vzdělání a virtuální studijní výměny nebo souhry vzdělání s výzkumem.

Michal Uhl, ředitele Domu zahraniční spolupráce, který konferenci pořádá, ohodnotil letošní ročník jako výjimečný, protože se mohl dostat na evropskou úroveň. Podle něj je v oblasti internacionalizace stále prostor pro rozvoj: „Jedním z našich cílů (…), je posunout vnímání internacionalizace ve vzdělávání na stejnou úroveň jako je tomu ve vědě. Všichni víme, že špičkový výzkum vzniká jedině v mezinárodním kontextu. Stejně by mělo být nahlíženo i na vysokoškolské vzdělávání a mezinárodní spolupráce by měla být jeho neoddělitelnou součástí,“ objasnil Uhl svou vizi.

Na jednání ředitelů, které proběhlo po konferenci, byli kromě evropských zástupců přizváni i zástupci z Ukrajiny a také představitelé asociací navázaných na vysoké školství, jako je například Evropská studentská unie. Diskutovalo se o evropské pomoci vysokým školám na Ukrajině nebo zavedení společného evropského diplomu a evropské studentské karty.

Zdroje: DZS.cz, MŠMT.cz

Další články k tématu