UK představila své náměty na novelizaci zákona o VŠ

15. 5. 2009 | Aktuality

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl včera zveřejnil návrhy jeho školy na úpravu zákona o vysokých školách. Největším překvapením je požadavek na zavedení tzv. zápisného.

„Nedoporučujeme zavádět školné. Místo školného, jako nejméně problematickou variantu, doporučujeme zvážit zavedení takzvaného zápisného,“ domnívá se Václav Hampl. „Otázku přímého podílu studentů na financování vysokých škol nepovažuje v současnosti UK za aktuální. Protože se však stala politickým a mediálním tématem, provedla UK ve svém materiálu rozbor možných variant, na jehož základě nedoporučuje platby za opravné termíny zkoušek, ve střednědobém horizontu nedoporučuje zavádět školné, doporučuje zrušit poplatek za další studium a jako nejméně problematickou variantu doporučuje zvážit zavedení tzv. zápisného,“ píše se v tiskové zprávě ministerstva. Zápisné by v praxi mohlo znamenat zavedení „poplatku za studium“ ve výši 5 000 Kč za akademický rok.

Kromě zápisného se Hampl vyslovil pro větší autonomii škol v investičním financování a dlouhodobější plánování financovatelných počtů studentů – tedy na pět let dopředu, a ne na jeden rok, tak jako teď. Dále chce omezit počet tzv. „létajících profesorů“, tedy profesorů, kteří vyučují na více školách a jsou na nich zároveň garanty studijních programů. Akreditace jednotlivých studijních programů by měly být „vždy vázány na konkrétní akademické pracovníky splňující stanovená kritéria, přičemž jeden akademický pracovník by nesměl takto zaštiťovat více než jednu akreditaci.“

Zdroj: Tisková zpráva Univerzity Karlovy