TUL přijala ve Vietnamu150 studentů stojírenství

11. 11. 2007 | Aktuality

Děkan Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci Petr Louda imatrikuloval 150 studentů přijatých ke studiu bakalářského studijního programu Strojírenství na dislokovaném pracovišti na vietnamské technické univerzitě ve městě Nha Trang. Ty úspěšné čeká promoce v Liberci.

Studenti budou první rok studovat ve Vietnamu jako studenti vietnamské univerzity a povinně se budou učit češtinu. Od druhého ročníku se stanou studenty liberecké univerzity. Podmínkou pro postup do druhého ročníku je úspěšná zkouška z českého jazyka, protože výuka ve druhém ročníku bude sice probíhat také ve Vietnamu, ale už v češtině. Třetí rok budou absolvovat v Liberci. Ke studiu se hlásilo 300 studentů z celého Vietnamu. Museli se podrobit náročným přijímacím testům z matematiky, fyziky a chemie.

„Jako bakaláři mohou nastoupit do podniku ve Vietnamu nebo u nás. My jim doporučíme, aby pokračovali u nás v magisterském studiu a získali titul strojního inženýra. Ti nejlepší pak budou moci studovat v Liberci doktorské programy a získat titul PhD. S tímto vzděláním budou vítanými pracovníky všude ve světě,“ uvedl děkana FS TUL Louda.

Fakulta strojní TUL podepsala v loňském roce smlouvu s vietnamskou technickou univerzitou o vybudování vzdělávacího centra a zajištění technického zázemí včetně laboratoří. Tříletý pilotní program podpořilo na základě vyhlášené soutěže Ministerstvo obchodu ČR celkovou částkou 25 milionů korun. Z těchto peněz již fakulta investovala ve svém vietnamském vzdělávacím středisku milion korun do nové laboratoře a počítačové učebny. Letos investuje do dalšího vybavení ještě zhruba 1,5 milionu korun.

Zdroj: www.tul.cz