Výhody a příležitosti pro budoucí kariéru - Studium na FEL ZČU

1. 7. 2023 | PR články

V následujícím článku nám Matěj Zeman, čerstvý absolvent navazujícího magisterského studia v oboru Elektronika a informační technologie na Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni, prozradí, jaké je být studentem právě na FEL ZČU a jaké výhody může tento obor přinést.

 

Proč studovat právě na Západočeské univerzitě v Plzni?

Nejsem v rodině prvním vysokoškolákem. I můj starší bratr po absolvování střední školy zvolil pro další studium právě ZČU. Měl jsem tedy při výběru škol informace z první ruky, díky čemuž jsem si pro vysokou školu vystačil pouze s jednou přihláškou. Nyní se blížím k absolvování navazujícího magisterského studia na Fakultě elektrotechnické a pokusím se tedy zodpovědět pár otázek, které trápí asi nejednoho maturanta, který se rozhoduje, co dál.

 

Jaké je bakalářské studium?

Předměty v bakalářském programu na FEL ZČU mi přišly rozumně rozdělené mezi semestry a studijní nápor byl vždy snesitelný. Každý semestr na vás budou čekat jeden či dva „Final boss“ předměty, na které se před zkouškou budete připravovat týden či dva na rozdíl od jiných, kde příprava vyžaduje méně času. Brzy si ale na nápor o zkouškovém zvyknete a najdete si způsob přípravy, který vám vyhovuje.

 

Bojím se, že studium nebudu zvládat.

Z vlastní zkušenosti musím říct, že tohle hodně záleží na tom, jak kvalitně připraveni na vysokou školu přicházíte, tedy na načerpaných znalostech ze střední školy.

Dobrá příprava rozhodně pomůže, ale i tak je studium v průběhu roků přiměřeně náročné. Jinými slovy, zadarmo to není, ale pokud se budete snažit a komunikovat, cesta se vždy najde. Studium na vysoké škole je prostě i o tom naučit se posouvat své limity a nevzdávat to.

 

Jaký je život v Plzni?

Plzeň je průmyslovým městem, což je vidět nejen podle širokého výběru technických oborů, ale i široké nabídky technických pracovních pozic. FEL ZČU má navázáno partnerství se spoustou průmyslových partnerů v rámci celé ČR i zahraničí, např. příhraničního Bavorska. Pracovat v nějaké renomované firmě na stáži, na závěrečné práci nebo brigádně na částečný úvazek již při studiu je nejen výborným způsobem přivýdělku, ale hlavně nejlepší způsob, jak uplatnit probírané materiály v praxi, dokud je máte v hlavě. My absolventi elektrotechniky jsme doslova nedostatkovým zbožím na pracovním trhu a z pracovních nabídek si můžeme vybírat už před ukončením studia.

Ale samozřejmě studium není jen o nekonečné přípravě na zkoušky… Mimo studium a práci najdete studentský bar vedle každé koleje ve vzdálenosti zvládnutelné po čtyřech. Přes rok je v Plzni pořádána řada univerzitních akcí, které vám pomůžou pročistit si hlavu, jako Pivo s rektorem, Vítání prváků, Gaudeamus …, ale i mimouniverzitní kulturní i sportovní život v Plzni poměrně dost frčí. Zkrátka, v Plzni to žije!

 

Extra tip na konec

Skvělé je, že studium na FEL ZČU nemusíte strávit pouze v ČR. Studium v zahraničí je díky programům Erasmus+ a Inter dostupné prakticky kdekoli na světě. Veškeré záležitosti jsou extrémně jednoduché, co se vyřizování týče, každý vám se vším rád poradí a pomůže, a takový zahraniční pobyt na semestr či dva vás do života neskutečně obohatí. Já např. tento článek píšu z Finska, kde jsem již druhým semestrem na Aalto univerzitě a je to pro mě nejlepší rok z celého studia. Řadu předmětů si můžete nechat uznat, a tudíž nemusíte ani prodlužovat dobu studia. Nebojte se tedy „vytáhnout paty“!

zcufel_Zeman
Foto: Ing. Matěj Zeman na studijním pobytu ve Finsku
Zdroj: Matěj Zeman

 

Fakulta elektrotechnická ZČU nabízí studujícím širokou škálu předmětů, které pokrývají nejen teoretické základy, ale také praktické dovednosti potřebné pro úspěšnou kariéru v tomto oboru.

Jednou z hlavních výhod studia na FEL ZČU je možnost spolupráce s předními odborníky v oblasti elektrotechniky a informačních technologií. Fakulta spolupracuje s průmyslovými partnery a výzkumnými institucemi, což studujícím poskytuje jedinečnou příležitost zapojit se do skutečných projektů a získat praktické zkušenosti již během studia. Tato praxe je důležitá pro rozvoj profesních dovedností a umožňuje studujícím aplikovat teoretické poznatky na reálné problémy.

Další výhodou je moderní vybavení a laboratoře, které jsou studujícím FEL ZČU k dispozici, v rámci výzkumného centra RICE. Díky tomu mají studující možnost pracovat s nejnovějšími technologiemi a získat praktické dovednosti, které jsou důležité pro jejich budoucí profesní rozvoj.

FEL ZČU také nabízí široké spektrum možností pro mezinárodní výměnné pobyty. Studující mají šanci studovat na zahraničních univerzitách po celém světě a navázat tak kontakty se studujícími a odborníky z různých částí světa.

Studovat na Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni přináší mnoho výhod a příležitostí. Studium na fakultě reaguje na reálné výzvy v oblasti elektrotechniky a informačních technologií a nabízí moderní prostředí, kvalifikované vyučující a možnosti pro praktickou praxi a mezinárodní výměnné pobyty. Pokud máte zájem o kariéru v oborech, které hýbou současnou společností, FEL ZČU je určitě místem, které stojí za zvážení.

2. kolo přijímacího řízení do studia na FEL ZČU je otevřeno do 13. 8. 2023. Více informací o studiu, studijních programech, podmínkách přijímacího řízení i odkaz na přihlášku najdete zde.

Další články k tématu

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT můžete studovat špičkovou elektrotechniku a informatiku

Podle prestižního mezinárodního žebříčku QS Ranking je elektrotechnika na ČVUT dlouhodobě hodnocena jako nejlepší v České republice. A těší nás, že v loňském žebříčku se dostala na první místo i naše informatika, říká v rozhovoru děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Petr Páta.   1. Elektrotechniku a informatiku lze studovat na řadě fakult. Co oproti nim …